Vă enervaţi când nu puteţi intra pe Facebook? Sunteţi în pericol

Data: 19/06/2018 | Autor: .

Vă enervaţi când nu puteţi intra pe Facebook? Sunteţi în pericol

Mare atenţie la Facebook. Cercetătorii afirmă că acesta poate duce la dependenţă, anxietate, violenţă sau frică. Dacă deveniţi irascibili atunci când nu puteţi să intraţi pe reţeaua de socializare, acesta este primul simptom că ceva nu este în regulă, relatează GadgetReport.ro

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bergen-Norvegia au realizat un studiu la care au invitat 20 de studenţi, pentru a afla care este atitudinea lor faţă de Facebook. În cadrul experimentului, acestora le-au fost prezentate mai multe imagini pe care trebuiau să le asocieze cu anumite stări, prin apăsarea unui buton.

În urma testelor, s-a descoperit că cei care au apăsat butonul în momentul în care au văzut imagini asociate cu site-ul Facebook au fost tot aceia care au obţinut rezultate foarte mari în cadrul testelor de dependenţă faţă de site-ul de socializare.

Potrivit experţilor, citaţi de cotidianul britanic The Independent, rezultatele arată că imaginile asociate cu Facebook activează acele zonele de la nivelul creierului responsabile de comportamentul compulsiv.

„Dependenţa faţă de tehnologie are aceleaşi efecte asupra creierului nostru ca şi dependenţa faţă de substanţele halucinogene sau pariuri”, este concluzia cercetătorilor norvegieni care spun că acest proces are loc, în mod similar, la persoanele dependente de cocaină.

Dacă deveniţi irascibili atunci când nu mai aveţi semnal de internet, este primul simptom că ceva nu este în regulă.

Potrivit unui alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, verificarea reţelelor sociale pentru statusuri, tweet-uri, fotografii sau comentarii reprezintă o tentaţie cel puţin la fel de puternică precum sexul sau nevoia de a fuma. „Tentaţia retelelor sociale este, însă, mult mai greu de rezistat, şi asta pentru ca acestea sunt disponibile în orice moment prin intermediul unui smartphone”, au afirmat aceştia.

facebook-dependenta 2Un sondaj de opinie, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Göteborg, a arătat că foarte mulţi din utilizatori (70%) se loghează pe Facebook imediat ce şi-au pornit computerele sau telefoanele, iar acest comportament s-ar putea transforma în dependenţă. 85% dintre utilizatorii de internet au spus că folosesc Facebook în fiecare zi. Jumătate dintre ei consideră că „nu se simt stăpâni pe situaţie” dacă nu se conectează pe Facebook, iar 25% dintre ei spun că se simt „neliniştiţi şi nesiguri pe ei” dacă nu intră cu regularitate pe acest site.

Studiul suedez a fost realizat pe 1.000 de persoane cu vârstele cuprinse între 18 şi 73 de ani.

Facebook în cifre: Cine îl foloseşte, de ce şi pentru cât timp:

Utilizatorul mediu petrece 75 de minute in fiecare zi pe Facebook.
Utilizatorul mediu se conecteaza pe Facebook de 6,1 ori pe zi.
70% dintre utilizatori se conecteaza pe Facebook imediat dupa ce si-au pornit computerul.
26% dintre utilizatori se simt nelinistiti si nesiguri pe ei daca nu se conecteaza pe Facebook in mod regulat.
Femeile petrec in medie 81 de minute in fiecare zi pe Facebook.
Barbatii petrec in medie 64 de minute in fiecare zi pe Facebook.