Tratament pentru căderea părului? O nouă descoperire medicală

Tratament pentru caderea parului? O noua descoperire medicalaCercetatorii de la Universitatea Pennsylvania au descoperit o proteina care s-ar parea ca se face vinovata de căderea părului, informeaza bbc.co.uk. Expertii incearca acum sa obtina un tratament eficient pentru a opri sau chiar pentru a inversa procesul de cadere a parului, relatează GadgetReport.ro

Cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania au analizat genele care se activeaza atunci cand barbatii incep sa cheleasca. Ei au descoperit, in acest fel, ca proteina prostaglandina D prezinta concentratii ridicate in celulele foliculilor de par din zonele scalpului afectate de calvitie, dar nu si in zonele scalpului acoperite cu fire de par.

Soarecii modificati genetic pentru a avea in organism aceasta proteina in concentratii mari erau complet lipsiti de par, iar firele de par ale pacientilor umani care si-au facut transplant au incetat sa mai creasca, atunci cand acele persoane au primit doze de prostaglandina D.

Mai multe medicamente care au potentialul de a bloca actiunea acestei proteine sunt deja pe cale de a fi fabricate si unele dintre ele vor fi incluse intr-o serie de teste clinice.

Savantii spera sa obtina astfel, in viitorul apropiat, un tratament sub forma unei creme, care, aplicata pe scalp, ar putea sa previna calvitia si chiar sa stimuleze procesul de regenerare a podoabei capilare.

Cei mai multi dintre barbati incep sa isi piarda parul cand ajung la varsta mijlocie, iar aproximativ 80% dintre barbati prezinta semne evidente de calvitie la varsta de 70 de ani.