Ceasul lui Sulla, scos la licitatie

Data: 22/03/2012 | Autor: .

Hublot a anuntat ca va scoate la licitatie un singur exemplar din cele patru ceasuri speciale ale caror mecanisme sunt inspirate dintr-o tehnologie care dateaza de pe vremea dictatorului roman Sulla, de acum 2000 ani. Pretul va depasi 100.000 euro.

Prezentat, in premiera, la Expozitia Mondiala a Ceasurilor, Baselworld (8-15 martie) ceasul a fost produs in numai patru exemplare. Unul va merge la muzeul din Atena, alaturi de mecanismul antic descoperit in apropierea insulei Antikythera, la nord de Creta.

Un alt exemplar va fi expus la Paris la Muzeul de Arta, iar un altul la muzeul companiei Hublot din Elvetia.

Doar un singur exemplar va fi scos la licitatie, iar expertii se asteapta ca pretul acestuia sa depaseasca 100.00 euro.

GadgetReport.ro a scris, recent, despre acest ceas, ca incearca sa prezinte, intr-un mecanism unic si spectaculos, modul in care romanii calculau timpul. Pe langa mecanismul clasic, ceasul prezinta un calendar solar capabil sa ofere detalii extrem de fidele legate de trecerea timpului.

Ceasul este inspirat dintr-o decoperire realizata in 1900 de exploratorul grec Dimitrios Kondos. Acesta a descoperit, in apropierea insulei Antikythera, la nord de Creta, ramasitele unei corabii antice, de pe vremea dictatorului romanSulla.

Printre statuile, vesela, bijuteriile si celelalte obiecte de o valoare inestimabila aflate la bordul vasului, s-a aflat si un mecanism metalic, ingnorat de arheologi care au crezut, la vremea respectiva, ca este un artefact ceva mai “proaspat”.

Abia in 1951, fizicianul englez Derek Price a inceput sa studieze mecanismul. In urma analizelor, acesta a descoperit ca acesta era, in fapt, un ceas solar, ce data in 100-300 B.C. Mecanismul este cunoscut drept cel mai vechi ceas din lume.

Urmariti intreaga istorie a ceasului in clipul video de mai jos.