Un computer Macintosh SE, deținut de Steve Jobs, scos la licitație

Data: 15/10/2022 | Autor: .

Un computer Macintosh SE, deținut de Steve Jobs, scos la licitație

Un computer Macintosh SE care a fost folosit de legenda tehnologiei Steve Jobs va fi scos la licitație la New York pe 25 octombrie, în cadrul Bonham’s History of Science and Technology. Se estimează că unitatea va fi vândută pentru 200.000-300.000 de dolari, relatează Bonhams.

Cu designul său inovator, cu interfața grafică de utilizator și mouse-ul, este de înțeles de ce Macintosh a marcat un punct de cotitură în istoria computerelor.

Atunci când a fost conceput în 1979, Mac, așa cum este adesea numit, a fost conceput de Jef Raskin de la Apple ca un computer electrocasnic destinat segmentului inferior al pieței de calculatoare personale, ușor de utilizat, dar deloc revoluționar. Acesta ar fi fost răspunsul Apple la celelalte desktop-uri economice care intrau pe piață la acea vreme.

Acest lucru s-a schimbat atunci când co-fondatorul Apple, Steve Jobs, a fost dat afară din proiectul nefericit al computerului Lisa, care a avut ca rezultat o mașină care a încorporat multe caracteristici de design ale modelului anterior Xerox Alto, dar care a sfârșit prin a fi o mașină defectuoasă și extrem de scumpă.

Macintosh SE

Mutat la proiectul Macintosh, Jobs a folosit acest lucru ca pe o oportunitate de a transforma Mac-ul într-o versiune îmbunătățită și mai ieftină a modelului Lisa.

Debutând în 1984, în urma unei reclame la Super Bowl care este adesea citată ca fiind una dintre cele mai bune reclame din toate timpurile, Jobs a văzut în Macintosh răspunsul Apple la planul IBM de a intra și domina piața PC-urilor și de a promova viziunea lui pentru viitorul industriei de calculatoare.

Din cauza memoriei insuficiente, a lipsei de hard disk și a problemelor legate de software, Macintosh nu a început ca un succes comercial fulminant, dar a dus la o linie de succes a computerelor Apple și a stabilit modelul pentru viitoarele computere.

Macintosh SE

Macintosh-ul SE scos la licitație a fost folosit de Jobs după ce a fost forțat să plece de la Apple. În 1988, Mac-ul se afla în biroul său de la NeXT, compania pe care a fondat-o după ce a părăsit Apple în 1985, și a fost dat actualului proprietar în 1994.

Calculatorul este încă funcțional, deși datele confidențiale. Acesta conținea Rolodex-ul personal al lui Jobs și încă mai prezintă înregistrări ale sarcinilor săptămânale și ale itinerariilor de călătorie, inclusiv o întâlnire ratată cu Prințul de Wales.

Este posibil ca acesta să fi fost folosit și de fiica lui Jobs, Lisa Brennan-Jobs, deoarece sistemul de e-mail și Microsoft Word sunt înregistrate pe numele ei. Aparatul a fost folosit ultima dată pentru un proiect de marketing supervizat de Jobs.

Macintosh-ul lui Jobs va fi pus în vânzare în cadrul unei licitații live la New York pe 22 octombrie, începând cu ora 14:00 EDT.

BMW-ul lui Steve Jobs, scos la licitaţie. De ce este evaluat la 400.000 dolari