UNDA VERDE pentru oamenii roboti! A aparut Deka Arm, primul brat electronic inteligent (VIDEO)

Data: 12/05/2014 | Autor: .

Deka Arm

Oficialii SUA au aprobat comercializarea si promovarea Deka Arm, o proteza electronica inteligenta menita sa ia locul mainii.

Autoritatile americane (U.S. Food and Drug Administration (FDA) au emis o autorizatie care, peste cateva zeci de ani, o vom putea considera probabil actul de nastere al oamenilor roboti!

Realizata de Dean Kamen, inventatorul Segway, si echipa sa de cercetatori de la  Deka Research, proteza Deka Arm, cunoscuta sub numele de “Luke” (dupa bratul robotic al lui Luke Skywalker din Star Wars), se conecteaza direct la muschi si preia comenzile generate de creier in scopul miscarii mainii.

Totul se intampla prin intermediul unui sistem de senzori electronici care aduna semnalele de la electrozii conectati la corpul uman si proceseaza informatia cu ajutorul unui cip plasat in proteza.

In functie de miscarile gandite de utilizator, procesorul poate comanda pana la 10 miscari complexe ale mainii bionice.

Christy Foreman, directorul autoritatii din cadrul FDA (Office of Device Evaluation at the FDA’s Center for Devices and Radiological Health) a declarat ca Deka Arm System va insemna un urias pas inainte in dezvoltarea unor proteze medicale menite sa ii ajute pe cei care au nevoie
de ele. In viitor vor fi lansate astfel de proteze si pentru picioare.

Intr-un clip video de prezentare, puteti vedea cat de natural se misca noua proteza Deka Arm.

Intr-un alt clip video puteti vedea cum reuseste unul dintre utilizatori sa deschida o scrisoare cu ajutorul protezei Deka Arm.

Proiectul dezvoltarii protezei inteligente a fost realizat cu ajutorul Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) si a Centrului de Cercetari Militare al Statelor Unite.

Armata americana a fost direct implicata in proiect pentru ca vrea sa ofere astfel de proteze soldatilor care au fost raniti in conflictele militare.