Vanzari dezastruoase pentru ultrabook-uri, care nu reusesc sa reimpulsioneze piata PC-urilor

Data: 13/07/2012 | Autor: .

Vanzarile de calculatoare personale au continuat sa scada in al doilea trimestru al anului la nivel global, potrivit datelor IDC si Gartner, iar acest lucru nu este nici pe departe o surpriza, pe masura ce consumatorii sunt tot mai interesati de smartphone-uri si tablete. O surpriza este, insa, reprezentata de vanzarile dezastruoase ale ultrabook-urilor, noua clasa de notebook-uri premium bazate pe procesoare Intel.

Potrivit datelor Gartner, vanzarile de PC-uri din Statele Unite s-au ridicat la 15,9 milioane de unitati in al doilea trimestu al anului, in scadere cu 6% fata de perioada similara a anului trecut. IDC sunt mult mai pesimisti si dau o scadere a pietei americane de PC-uri de 11% in aceeasi perioada. La nivel global, lucrurile nu sunt inca atat de negre, vanzarile de calculatoare personale inregistrand o scadere de 0,1%, pana la 87,5 milioane de unitati.

Cu adevarat ingrijoratoare este evolutia vanzarilor de ultrabook-uri, device-uri despre care Intel spunea ca vor reprezenta 40% din piata pana la finele anului 2012.

Potrivit unui analist IDC citat de Digital Trends, lucrurile nu stau nici pe departe atat de bine. In lume au fost vandute pana in prezent doar 500.000 de unitati, iar cifra este asteptata sa ajunga la 1 milion de unitati pana la finele anului. Cota de piata a ultrabook-urilor va fi, astfel, nesemnificativa, de sub 0,5%, livrarile totale de PC-uri fiind asteptate sa se ridice la 220-230 demilioane de unitati in acest an.

O cifra si mai ingrijoratoare pentru Intel si producatorii de ultrabook-uri este cota de piata de doar 11% pe care aceste device-uri o au in SUA pe segmentul notebook-urilor Windows de peste 700 de dolari, acesta fiind exact segmentul pe care aceste dispozitive se lupta sa-l cucereasca.

Gandite initial ca o reactie la iPad si Macbook Air, ultrabook-urile nu par sa-si fi atins tinta. Mac-urile castiga teren, iar piata tabletelor este asteptata sa explodeze in trimestrul care tocmai s-a incheiat, impinsa in principal de vanzarile Apple. Potrivit celor mai recente estimari, compania americana va vinde un volum record de 20 de milioane de iPad-uri in cel de-al doilea trimestru al anului. La acestea se vor adauga milioane de unitati din tablete Android.

In aceste conditii, nu ne ramane decat sa ne intrebam daca ultrabook-urile vor avea soarta netbook-urilor, o alta „gaselnita” marca Intel care a disparut din prim-plan la doar cativa ani de la introducere.