Xiaomi Mi 3C, un purificator de aer optim și performant

Data: 8/02/2021 | Autor: .

Aerul pe care îl respirăm ne influențează starea de sănătate. Cu cât este mai poluat, cu atât riscăm să ne îmbolnăvim. Dacă ai ghinionul să locuiești în București sau într-un alt oraș la fel de poluat precum este capitala, achiziția unui purificator de aer devine o opțiune absolut normală. Asta în condițiile în care sunt zile, cel puțin în București, în care dacă deschizi geamurile cu gândul să îți aerisești casa, s-ar putea să îți faci mai mult rău.

Cum alegi un purificator de aer? Care sunt criteriile? În esență, un purificator de aer nu este altceva decât un ventilator+filtru HEPA+ filtru de carbon.

Filtrul de carbon reține gazele poluante și mirosurile neplăcute. Printre altele, reține Formaldehida, care este un gaz incolor rezultat din arderea materialelor care conțin carbon, de la fumul de țigară la cel produs de automobile și arderile de deșeuri.

Filtrul HEPA (Filtrul de Aer cu Particule de Înaltă Eficiență) ajută și el la eliminarea impurităților din aer. Curăță aproximativ 99,9% din particulele de praf mai mari de 0,3 microni (masura standard pentru particole) praful, polenul si aproape toti poluantii prezenti in aer.

Iar ventilatorul nu face altceva decât să aspire volum de aer care urmează să fie curățat și apoi să îl retrimită în cameră.

Pe piață există zeci de modele de purificatoare  de aer cu diverse specificații. Unele au mai multe filtre, altele vin inclusiv cu funcții precum cea de ionizare, care generează ioni negativi ce se atașează de micro particulele dăunătoare, iar acestea “pică pe suprafețe”. Mai sunt purificatoare care folosesc lumina ultravioletă (UV) pentru a omorî bacteriile.

Este mai mult un artificiu de marketing, pentru că aerul stă prea puțin sub lumina UV pentru a fi, cu adevărat, curățat de bacterii.

Xiaomi Mi 3C EU

Dincolo de modelele cu senzori UV, există purificatoare de aer precum modelul testat de noi, Xiaomi Mi 3C EU care, deși nu are senzori  RFID, de lumina, umiditate si temperatura, își face foarte bine treaba.

Aparatul are un filtru HEPA, care elimina 99,99% din particulele de aer poluante. Ce ne-a plăcut la acest produs, dincolo de design, este că are un display LED pe care vezi foarte simplu cum arată aerul din casă, dacă este poluat sau nu.

Pe display este afișat nivelul de pm 2.5 din casă, iar calitatea aerului este prezentată printr-o bandă verde, portocalie sau roșie. Roșie, bineînțeles, înseamnă că trăiești într-un mediu foarte poluat.

Display-ul nu are touch, însă ai în partea superioară două butoane, unul pentru conectare, inclusiv la WI-FI, și altul din care poți să selectezi funcțiile acestuia. Are trei moduri de utilizare (Automat, Noapte, Preferat). Noi l-am folosit pe automat.

Cum sa cureti filtrul masinii de spalat. Cel mai simplu tutorial (VIDEO)

În esență, odată ce l-ai pus în priză, Xiaomi Mi 3C EU începe să purifice eficient aerul din casă sau de la birou.

Purificatorul de aer Mi 3C EU are in componenta sa filtrul principal, filtrul True HEPA si un nivel de carbon activat de inalta calitate. Filtrul principal elimina eficient praful, parul, particule fine si alte particule mari.

Filtrul True HEPA filtreaza particulele inhalabile, eliminand 99,97% din particule cu un diametru egal sau mai mare de 0.3 μm si agenti patogeni precum bacterii, virusuri, alergeni. Carbunele activ de inalta calitate absoarbe formaldehida, compusii organici volatili (COV) si alte gaze daunatoare si absoarbe fumul si mirosurile neplacute.

Dovedit științific: Expunerea la aerul poluat poate afecta semnificativ copiii

Rata de purificare a aerului (valoare CADR) este de pana la 320 metri cubi/ora, ceea ce inseamna ca poate fi folosit in spatii de pana la 38 metri patrati.

Toate informatiile legate de activitatea purificatorul de aer Mi 3C EU se pot vedea in timp real in primul rand pe ecranul LED de pe fata purificatorului si in al doilea rand direct in aplicatia Mi Home.

Poti regla lumina dispozitivului sa lumineze puternic, slab sau sa functioneze fara nici o lumina aprinsa.

L-am testat timp de două săptămâni, în diverse scenarii, cu sau fără geamul deschis, cu miros de fum sau de mâncare. În toate situațiile, s-a descurcat excelent, mai ales că l-am ținut pe automat.

În acest mod, pe  baza senzoriilor laser, își setează singur viteza de purificare pe baza calitatii aerului pentru o purificare mai eficienta. În esență, cum simte că aerul este afectat de fum, de poluarea de afară, de mirosul de mâncare, a început instant să funcționeze la capacitate maximă și să curețe aerul.

Ne-a plăcut faptul că Xiaomi Mi 3C EU acționează foarte repede, asta pentru că aerul intră prin toate părțile.

Aparatul eliberează până la 5m cubi de aer,  astfel că îl purifică cu până la 320m cubi/ora.

Pe langa particule de praf, purificatorul de aer Mi 3C EU este capabil sa elimine mirosurile puternice produse de formaldehida si alte gaze nocive. Formaldehida, o substanta chimica foarte inflamabila si volatila, este utilizata pentru a produce si fabrica multe articole de uz casnic, care se gasesc in orice gospodarie.

Mi Watch Lite. Noul smartwatch costă numai 240 lei

FOARTE SILENȚIOS

Dincolo de modul eficient în care curăță aerul, ne-a suprins plăcut faptul că Xiaomi Mi 3C EU este foarte silențios. Chiar și când l-am supus la fum de mâncare, solicitat la maximum, zgomotul făcut de ventilator a fost unul decent, de pînă la 61 dB.

Iar noaptea nici nu-l auzi (31 dB maxim), astfel că îl poți lăsa fără probleme pe automat.

Motorul electric fara perii de 29W chiar funcționează silențios, ceea ce este remarcabil.

ÎNTREȚINEREA LUI XIAOMI MI 3C EU

Xiaomi Mi 3C EU are un filtru HEPA pe care trebuie, bineînțeles, să îl înlocuiești. Vestea bună este că cel folosit de Xiaomi are o durata de viata intre 6 si 12 luni, în funcție, bineînțeles, de calitatea aerului din casă sau de la birou.

Dacă vrei să îi schimbi filtru, trebuie să cumperi unul compatibil. Le găsești pe internet sau în magazinele Xiaomi.

Filtrul se înlocuiește simplu, ușor, din trei mișcări.

CONCLUZIE XIAOMI MI 3C EU

În esență, Xiaomi Mi 3C EU se dovedește a fi un purificator de aer optim, mai ales că prețul este unul decent.  Nu avem totală încredere în cifrele afișate, însă faptul că a reușit să scoată mirosul de mâncare și fumul foarte rapid demonstrează că își face treaba, cu adevărat.

Ne-a plăcut și faptul că purificatorul 3C este compatibil cu Google Assistant si Alexa și că nu consumă multă energie – maxim 0.7kWh in 24 de ore.

Cât de fiabil va fi în timp rămâne de văzut. Cert este că, la cât de silențios este, este o alegere optimă dacă locuiești într-un oraș extrem de poluat precum este Bucureștiul.

Dacă vrei să cumperi purificatorul de aer Xiaomi Mi 3C EU, o poți face de pe acest LINK.

Purificator de aer Xiaomi Mi 3C, CADR 320 m3/h, Filtru HEPA, Mod Noapte, Display LED, Mi Home, BHR4518GL, Alb

CARACTERISTICI

Ecran LED;

Rata de purificare a aerului 320m cubi/ora (particule);

Rata de purificare a aerului 60m cubi/ora (formaldehida);

Poate produce 5330 litri de aer purificat pe minut sau sa purifice, intr-o ora, aerul intr-o zona de 106m2

Filtru HEPA;

3 moduri de utilizare (Automat, Noapte, Preferat);

Nivel de zgomot intre 31 si 61 dB;

Control prin aplicatia Mi Home.

Purificator de aer Xiaomi Mi 3C, CADR 320 m3/h, Filtru HEPA, Mod Noapte, Display LED, Mi Home, BHR4518GL, Alb

Eficienta de filtrare de pana la 99.99% pentru particule nano, indepartand eficient particulele fine precum aerosoli, bacterii si virusuri

Rata de filtrare 99.98% pentru partculele de 80-90 nm;

Rata de filtrare 99.99% pentru particulele de 90-100 nm si 100-110 nm;

Rata de eliminare a H1N1 de 99.99% in decurs de o ora;

Rata de sterilizare stafilococ de 99.30% in decurs de o ora.