Dovedit științific: Expunerea la aerul poluat poate afecta semnificativ copiii

Data: 30/08/2020 | Autor: .

Dovedit științific: Expunerea la aerul poluat poate afecta semnificativ copiii

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Medicină Ecologică din Düsseldorf trag un semnal de alarmă privind riscurile generate de aerul poluat asupra sănătății copiilor.

Potrivit experților, micuții cu vârste între 6 și 15 ani, sunt cei mai predispuși să dezvolte o afecțiune pulmonară extrem de gravă.

„Daunele pe care le produce poluarea asupra plămânilor în primul an de viață pot să afecteze sănătatea sistemului respirator de-a lungul întregii vieți”, a declarant dr. Qi Zhao de la Institutul de Cercetare pentru Medicină Ecologică din Düsseldorf.

Potrivit studiului, prezentat la congresul internațional al Societății Respiratorii Europene și citat de The Guardian, expunerea la aer poluat în primul an de viață reduce dezvoltarea funcției pulmonare la vârste între 6 și 15 ani, chiar și la niveluri de poluare mai joase decât standardele europene.

Cercetarea a inclus 915 de copii din regiunile München și Wesel din Germania. Copiilor le-a fost testată capacitatea de respirație la vârstele de 6, 10 și 15 ani. Cercetătorii au comparat, apoi, rezultatele cu nivelurile estimate de poluare din zonele în care au locuit acești copii de la vârsta de un an.

După controlul factorilor care ar fi putut să influențeze rezultatele, precum faptul dacă părinții erau fumători, cercetătorii au descoperit că cu cât expunerea la poluare în primul an de viață este mai mare la copii, cu atât le e mai afectată funcția pulmonară când ajung la vârsta adolescenței. Impact este chiar mai mare în cazurile celor care suferă de astm.

Un al doilea studiu prezentat la congres arată adulții expuși la aer poluat, chiar și la nivel redus, sunt mai predispuși la a face astm: „Aceste studii sunt îngrijorătoare pentru că ele sugerează că nici măcar limitele europene în ce privește poluarea nu sunt suficient de sigure. Peste 67000 de cazuri de astm la copii pot fi evitate în fiecare an în Europa dacă țările îndeplinesc standardele de calitate a aerului ale OMS”, a spus Thierry Troosters, președintele Societății Respiratorii Europene.