Cinci sfaturi despre cum să îți faci vin acasă

Cât durează fermentarea? Ce fel de vase sunt potrivite pentru fermentarea mustului sau când se trage vinul de pe drojdie sunt doar câteva dintre întrebările gospodarilor care doresc să producă un vin de casă de calitate. Specialiștii Jidvei vin în întâmpinarea celor își produc vinul în propria gospodărie recomandându-le să urmeze cinci pași esențiali în procesul de vinificație.

Pasul 1. Pregătirea încăperii și a vaselor

 Spațiile în care  are loc fermentarea mustului trebuie să fie aerisite, permițând circulația curenților de aer pentru a evita acumulările de dioxid de carbon care se degajă pe parcursul fermentației alcoolice. Pentru o fermentare în condiții optime, este recomandat ca temperatura în aceste spații să fie între 15-18°C. Mustul trebuie depozitat în recipiente curate, care nu au fost folosite pentru stocarea altor produse alimentare sau nealimentare.

Transformarea mustului în vin, în condiții normale, durează aproximativ 2-3 săptămâni. În timpul fermentației, este recomandată utilizarea dopului cu eprubetă. Fermentația alcoolică este încheiată atunci când degajările de dioxid de carbon din masa mustului încetează și când vinul, după proba gustului, nu conține zahăr rezidual în compoziție. Din 17 grame de zahăr se obține 1 grad alcoolic.

La câteva zile după încheierea fermentației alcoolice este indicat ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie format (tras), în prezența dioxidului de sulf (primul pritoc).

Pasul 4: Tragerea de pe drojdie sau al doilea pritoc

La aproximativ 40 de zile de la momentul descris anterior se recomandă ca vinul să fie separat de depozitul de drojdie rămas (al doilea pritoc).

Păstrarea vinului se face în vase pline evitându-se contactul cu aerul. Începerea unui vas impune transvazarea cantității de vin în ambalaje mai mici, pline. Dacă acest lucru nu este respectat, calitatea vinului va avea de suferit, cu efecte negative asupra aspectului, mirosului și gustului.

Tu cu ce fel de pahar bei vinul?

Vrei un vin de calitate? Ce trebuie să cauți pe etichetă

Dacă vrei să bei un vin de calitate, sunt câteva elemente esențiale după care trebuie să te ghidezi. Cum pe rafturile supermarket-urilor și în magazinele specializate vezi zeci de sortimente, este esențial să te uiți cu atenție la etichetă și să cauți câteva elemente esențiale, dincolo de preț.

În primul rând, citiţi cu atenţie eticheta şi evitaţi vinurile foarte ieftine. Veţi observa, cu siguranţă, că multe dintre sticlele care arată bine la prima vedere conţin vinuri făcute din prafuri, din aşa-numita esenţă de vin. Nu cumpăraţi aceste produse.

Un vin de calitate este cel care are indicat pe etichetă denumirea, podgoria si soiul de strugure. Vinurile franţuzeşti, de exemplu, au pe etichetă sistemul AOC (Apellation d’origine contrôleé), o garanţie ca ceea ce scrie pe eticheta, chiar se afla in sticlă.

Alte vinuri din străinătate, în special cele din America de Sud, au pe etichetă denumirea soiului de strugure şi numele vinului. Şi multe dintre vinurile de la noi au început să menţioneze aceste aspecte. Sunt importante şi e bine să le iei în seamă. Cu cât este mai vechi, cu atât un vin, teoretic, este mai de calitate.

Cum alegi un vin bun?

Anul recoltei, numit “millésime” in franceza, este un detaliu foarte important in cazul vinurilor de calitate. În general, căutaţi să cumpăraţi vinuri mai vechi de 4 ani.

Mai trebuie să vă uitaţi şi la conţinutul de alcool. Vinurile de masă, pe care le beţi împreună cu o mâncare obişnuită, au între 8,5 şi 9,5%. Cele de calitate superioară au peste 10% alcool. Asta în privinţa vinurilor franţuzeşti, considerate a fi cele mai corecte din lume.

Dacă te intrebi cum alegi un vin bun românesc, uită-te, în primul rând, la concentraţia alcoolică. Trebuie să fie de minim 11% in cazul vinului alb si de 12% in cazul vinului rosu. Atenţie la vinurile de peste 14-15%. Acestea sunt destul de tari şi vă pot provoca probleme stomacale.

Contează de unde-l cumperi!

Cumpăraţi vinul numai din locurile special amenajate. De exemplu, dacă intraţi vara într-un magazin şi vedeţi că sunt peste 30 de grade Celsius, mai bine nu cumpăraţi. Vinurile ţinute la cald îşi pierd calităţile. La fel şi cele care stau prea mult în lumină.

Un alt sfat este ca atunci când mergeţi să cumpăraţi o sticlă de vin, să o întoarceţi cu fundul în sus. Dacă lasă depuneri, nu o cumpăraţi. De asemenea, agitaţi-o puţin şi observaţi urmele lăsate pe gâtul sticlei. Cele mai bune vinuri, consistente, lasă o urmă cât mai pregnantă.