Vrei un vin de calitate? Ce trebuie să cauți pe etichetă

Dacă vrei să bei un vin de calitate, sunt câteva elemente esențiale după care trebuie să te ghidezi. Cum pe rafturile supermarket-urilor și în magazinele specializate vezi zeci de sortimente, este esențial să te uiți cu atenție la etichetă și să cauți câteva elemente esențiale, dincolo de preț.

În primul rând, citiţi cu atenţie eticheta şi evitaţi vinurile foarte ieftine. Veţi observa, cu siguranţă, că multe dintre sticlele care arată bine la prima vedere conţin vinuri făcute din prafuri, din aşa-numita esenţă de vin. Nu cumpăraţi aceste produse.

Un vin de calitate este cel care are indicat pe etichetă denumirea, podgoria si soiul de strugure. Vinurile franţuzeşti, de exemplu, au pe etichetă sistemul AOC (Apellation d’origine contrôleé), o garanţie ca ceea ce scrie pe eticheta, chiar se afla in sticlă.

Alte vinuri din străinătate, în special cele din America de Sud, au pe etichetă denumirea soiului de strugure şi numele vinului. Şi multe dintre vinurile de la noi au început să menţioneze aceste aspecte. Sunt importante şi e bine să le iei în seamă. Cu cât este mai vechi, cu atât un vin, teoretic, este mai de calitate.

Cum alegi un vin bun?

Anul recoltei, numit “millésime” in franceza, este un detaliu foarte important in cazul vinurilor de calitate. În general, căutaţi să cumpăraţi vinuri mai vechi de 4 ani.

Mai trebuie să vă uitaţi şi la conţinutul de alcool. Vinurile de masă, pe care le beţi împreună cu o mâncare obişnuită, au între 8,5 şi 9,5%. Cele de calitate superioară au peste 10% alcool. Asta în privinţa vinurilor franţuzeşti, considerate a fi cele mai corecte din lume.

Dacă te intrebi cum alegi un vin bun românesc, uită-te, în primul rând, la concentraţia alcoolică. Trebuie să fie de minim 11% in cazul vinului alb si de 12% in cazul vinului rosu. Atenţie la vinurile de peste 14-15%. Acestea sunt destul de tari şi vă pot provoca probleme stomacale.

Contează de unde-l cumperi!

Cumpăraţi vinul numai din locurile special amenajate. De exemplu, dacă intraţi vara într-un magazin şi vedeţi că sunt peste 30 de grade Celsius, mai bine nu cumpăraţi. Vinurile ţinute la cald îşi pierd calităţile. La fel şi cele care stau prea mult în lumină.

Un alt sfat este ca atunci când mergeţi să cumpăraţi o sticlă de vin, să o întoarceţi cu fundul în sus. Dacă lasă depuneri, nu o cumpăraţi. De asemenea, agitaţi-o puţin şi observaţi urmele lăsate pe gâtul sticlei. Cele mai bune vinuri, consistente, lasă o urmă cât mai pregnantă.