Când vom avea un vaccin pentru coronavirusul COVID-19? Explicațiile științifice

Data: 22/06/2020 | Autor: .

Pandemia de coronavirus COVID-19 a inchis practic lumea timp de trei luni. Chiar dacă condițiile de carantină s-au mai relaxat între timp, faptul că nu există încă un vaccin capabil să creeze imunitate face ca eforturile lumii să fie puse sub semnul întrebări. Se vorbește deja despre al doilea val de COVID-19 și doar un vaccin eficace ne-ar putea salva de la nouă perioadă de shut-down.

Distanțarea socială, purtarea măștii și igiena corespunzătoare sunt incredibil de importante. Sunt singurele arme pe care le avem pentru a reduce răspândirea COVID-19 și pentru a minimiza riscul de expunere până când medicamentul sau vaccinul care poate vindeca sau preveni boala va fi disponibil.

Primele două medicamente care funcționează în terapiile COVID-19 au fost deja identificate. Remdesivirul și dexametazona funcționează însă doar în unele cazuri, iar acest lucru nu este suficient.

Din fericire, cercetătorii au făcut progrese semnificative în ultimele luni.

Cel mai simplu ghid de coronavirus. Simptome, răspândire, eficiența măștilor

Peste 130 de vaccinuri au fost anunțate până în prezent, dintre care aproximativ 10 au ajuns în stadii avansate, fiind testate pe oameni.

Pastilele pe bază de anticorpi sunt, de asemenea, în lucru, iar aceste medicamente ar putea vindeca atât cazuri severe de COVID-19, cât și să ofere imunitate.

Unele dintre companiile implicate în aceste proiecte avansate au spus că aprobările pentru comercializare ar putea veni în această toamnă, iar analiștii familiarizați cu peisajul biofarmaceutic par să fie de acord.

Poate un purificator de aer să elimine coronavirusul? O explicație științifică

Ei au mers chiar mai departe în a sugera că unele dintre primele vaccinuri ar putea fi date înainte de alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie.

Estimarea îi aparține echipei de cercetare biotehnologică condusă de Jeffries Jared Holz. „Credem că FDA va aproba cel puțin un vaccin înainte de alegerile din noiembrie”, a spus Jeffries Jared Holz într-un interviu. „Poate că mai multe vaccinuri ar putea obține autorizarea și ar potoli temerile legate de un al doilea val de Covid-19.”

Holz și-a bazat predicția în parte pe semnalele venite de la producătorii de vaccinuri. Companii precum Moderna și AstraZeneca au anunțat deja că vaccinurioe ar putea fi gata pentru utilizare în această toamnă .

Coronavirusul, adus pe pantofi. Cum îți dezinfectezi încălțămintea, când intri în casă

Datele pe care le-au lansat ne dau speranța că cel puțin unul dintre ele va funcționa.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca are deja asigurate comenzi de 2 miliarde de unități.  Fabricarea acestui ar putea începe chiar înainte de finalizarea testelor umane.

Ideea este de a accelera producția pentru a avea medicamentele cât mai repede posibil, odatăce primesc aprobarea.

Aprobările FDA ar putea veni înainte de alegerile din noiembrie și l-ar putea ajuta pe președintele Trump în campania pentru Casa Albă.

Holz spune că nu ar fi surprinzător să aflăm că Trump va face presiuni pentru a obține aprobarea vaccinului.

Potrivit experților, dincolo de avizare, producția noilor vaccinuri va fi o adevărată provocare. Se estimează că vor fi produse peste 15 miliarde de doze, pentru întreaga lume, iar procesul de producție va dura câțiva ani.

Cum îți protejezi mașina în perioada pandemiei de coronavirus

Cine va primi vaccinul, în primul rând?

Potrivit estimărilor, primii care vor fi vaccinați vor fi medicii și personalul de asistență medicală. Vor urma bătrânii, pacienții cu risc și abia apoi oamenii sănătoși.

Dincolo de situația din SUA, Uniunea Europeană lucrează la propria strategie de pregătire a vaccinurilor COVID-19. Oficialii chinezi au spus deja că iau în considerare utilizarea primelor vaccinuri în acest an, chiar dacă testele nu au fost finalizate. China are cel puțin cinci vaccinuri în stadii avansate de testare umană, iar câteva dintre ele au trecut deja cu succes faza 2.