Europa ar putea fi cel mai bun loc pentru a căuta viața extraterestră

Data: 25/06/2020 | Autor: .

Cercetătorii de la NASA vin cu noi dovezi care acreditează ideea că oceanele subterane ale lunii lui Jupiter, Europa, ar putea fi cel mai bun loc din sistemul solar unde să existe viață.

Satelitul Europa, cu diametrul de 3.100 de kilometri, adăpostește un vast ocean de apă sub calota de gheață care îi acoperă suprafața. Mai mult decât atât, unii oameni de știință sunt de părere că acest ocean coboară până în punctul în care intră în contact cu mantaua telurică a satelitului, făcând posibile numeroase tipuri de reacții chimice.

Descoperirile, prezentate la Conferința Goldschmidt, arată că pe Europa au fost semnalate o serie de procese precum descompunerea radioactivă care ar putea genera suficientă căldură pentru a permite existența apei în subteranul Europei. La suprafață, luna lui Jupiter este înghețată, temperatura medie fiind de -140 grade Celsius.

Paradoxul Fermi, decriptat. De ce ne evită civilizaţiile extraterestre

Cercetătorii spun că existența vieții extraterestre trebuie percepută într-un mod complet diferit față de cea de pe Terra însă, având în vedere că au fost detectați vapori de apă, existența unei lumi oceanice subterane trebuie luată în calcul.

La fel ca pe Pământ, în adâncurile reci și întunecate ale oceanului, aerisirile vulcanice filtrează căldura în apele din jurul lor; acolo, viața este construită pe chimosinteză , valorificând energia chimică și nu energia solară.

jupiter-moon-europa-3

MISIUNE CĂTRE EUROPA

În decembrie 2012, telescopul Hubble a detectat ceea ce păreau a fi nori din vapori de apă care se extindeau până la 200 de kilometri în spațiu, dinspre polul sud al Europei.

Această informație, făcută publică în 2013, nu a fost confirmată încă prin repetarea observației și a provocat reacțiile pline de entuziasm ale comunității de astrobiologi pentru că sugerează că o sondă robotică ar putea culege mostre din oceanul subteran al Europei, fără a fi nevoie să asolizeze pe satelit și să foreze în calota de gheață.

36 de civilizații extraterestre active în Calea Lactee? Un studiu bulversant

NASA pregătește o misiune către Europa în 2024, cu speranța că vor găsi semne de viață.

Cercetătorii Mohit Melwani Daswani și Steven Vance spun că șansele de a găsi viață extraterestră sunt destul de mari.

„Am fost capabili să modelăm compoziția și proprietățile fizice ale miezului, stratului de silicat și oceanului de pe Europa”, a explicat Melwani Daswani. ,,Știm, pe baza unor cercetări anterioare, că Europa are un mediu destul de sărat, ceea ce dă speranțe că oceanele sale sunt destul de similare cu cele ale Pământului. Dacă initial s-a crezut că acest ocean ar putea fi mai degrabă sulfuric, simulările noastre, însoțite de datele de la Telescopul Spațial Hubble, sugerează că apa a devenit foarte bogată în cloruri”, a spus Melwani Daswani .

„Cu alte cuvinte, compoziția sa se aseamănă cu cea a oceanelor de pe Pământ. Credem că acest ocean ar putea fi locul în care putem găsi viață”, a precizat cercetătorul.

Încă nu știm dacă Europa este activă vulcanic. Dacă este, această activitate ar fi putut contribui la evoluția chimică a oceanului Europei.

„Europa este probabil cel mai bun loc în care avem șanse să găsim viață în sistemul nostru solar. Misiunea Europa Clipper a NASA se va lansa în următorii ani. Pregătim această misiune”, a spus Melwani Daswani .

„Nu este exclus să avem astfel de oceane și pe vecinul Europei, Ganymede și pe Titan, luna lui Saturn.”

Prima imagine super clară a lui Jupiter. Un eveniment științific în premieră

Un obiect neidentificat a lovit planeta Jupiter. Aşa au dispărut dinozaurii