36 de civilizații extraterestre active în Calea Lactee? Un studiu bulversant

Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au lansat un studiu în care afirmă că, din calcule lor, nu avem cum să fim singuri în Univers. Numai în Calea Lactee ar exista cel puțin 36 de civilizații extraterestre active.

Suntem singuri în Univers? O întrebare de când lumea la care omenirea n-a reușit să ofere până acum un răspuns. Nu avem încă tehnologia fezabilă care să ne permită explorarea planetelor din propriul sistem solar, ce să mai vorbim de alte planete din galaxie.

Dincolo de limitele tehnologice, oamenii de știință au folosit matematica pentru a calcula probabilitatea ca viața să existe în altă parte decât pe Pământ. Printre ei se află și cercetătorii de la Universitatea din Nottingham care au lansat o cercetare, publicată în The Astrophysical Journal , în care prezintă o teorie cât se poate de rezonabilă privind existența vieții în galaxia noastră.

Teoria pleacă de la ideea că perioada de timp necesară pentru ca viața inteligentă să se înrădăcineze pe Pământ a fost între 4,5 miliarde și 5 miliarde de ani.

Bazându-se pe această cifră și contabilizând numărul de stele care sunt capabile să sprijine viața pe o planetă pe orbita lor, cercetătorii sugerează că există aproximativ 36 de civilizații extraterestre active doar în Calea Lactee.

„Noul nostru studiu simplifică aceste ipoteze folosind date noi, oferindu-ne o estimare solidă a numărului de civilizații din galaxia noastră”, afirmă Tom Westby, unul dintre autorii studiului.

Misterele OZN. De ce nu am intrat încă în contact cu extraterestrii

„Cele două limite coperniciene astrobiologice iau în calcul că viața inteligentă se formează în mai puțin de 5 miliarde de ani sau după aproximativ 5 miliarde de ani”, spune Westby. „Într-un mediu propice, în care este nevoie de un conținut de metal egal cu cel al Soarelui (Soarele este destul de bogat în metale), calculăm că ar trebui să existe în jur de 36 de civilizații active în galaxia noastră”, a mai spus acesta.

Galaxia noastră, Calea Lactee, este una uriașă, cu estimări care sugerează că diametrul acesteia poate fi de 200.000 de ani-lumină, incluzând până la 400 de miliarde de stele și un număr imposibil de calculat de planete care orbitează acele stele.

Astronomii au descoperit dimensiunile Căii Lactee. Are peste 100 de miliarde de planete

Având în vedere acest lucru, cifra vehiculată de cercetători pare una cel puțin rezonabilă. Oamenii de știință spun că distanța medie de la o civilizație inteligentă la următoarea este probabil în jur de 17.000 de ani-lumină, ceea ce înseamnă că, chiar dacă există zeci de civilizații extraterestre în ,,cartierul nostru galactic’’, ne va fi aproape imposibil să o contactăm, având în vedere limitele tehnologice.

Misterele OZN. O nouă teorie despre extratereștri