Astronomii au descoperit dimensiunile Căii Lactee. Are peste 100 de miliarde de planete

Data: 31/03/2020 | Autor: .

Astronomii au descoperit dimensiunile Căii Lactee. Are peste 100 de miliarde de planete

Astronomii de la Universitatea Durham, din Marea Britanie, au anunțat că au descoperit dimensiunile reale ale galaxiei Calea Lactee. Experții spun că descoperirea are potențialul de a crea o nouă perspectivă privind evoluția spațiului și originile vieții pe Pământ, relatează GadgetReport.ro

Folosind alte galaxii din apropiere drept repere, astrofizicianul Alis Deason și colegii ei au stabilit că diametrul exact al Căii Lactee ar fi de 1,9 milioane de ani-lumină (cu o marjă de eroare de 0,4 milioane de ani-lumină).

Pentru a determina dimensiunile galaxiei, experții au derulat simulări computerizate pentru a studia modul în care se formează galaxiile.

Potrivit rezultatelor cercetării, postată pe arXiv.org ,  descoperirea ar trebui să-i ajute pe astronomi să-și reconfigureze standardele privind dimensiunile Universului.

Rosemary Wyse, astronom la Universitatea Johns Hopkins, a declarat, pentru ScienceNews,   că, de exemplu, cu cât realizăm dimensiunile adevărate ale Căii Lactee, cu atât vom înțelege mai bine câte galaxii se învârt în jurul ei.

În prezent, astronomii estimează că Calea Lactee este înconjurată de aproximativ 60 de galaxii.

VÂRSTA CĂII LACTEE

Calea Lactee este formată din 100-400 miliarde de stele și peste 100 de miliarde de planete. Văzută de pe Pământ, apare ca o bandă strălucitoare și difuză vizibilă pe cerul nopții format din stele, care nu pot fi distinse în mod individual de către ochiul liber.

Termenul Calea Lactee este o traducere a latinescului via lactea, din greaca veche γαλαξίας κύκλος (galaxías kýklos, „cerc lăptos”). De pe Pământ, Calea Lactee apare ca o bandă, deoarece structura sa în formă de disc este privită din interior.

Vârsta sa estimată este mai mare de 13 miliarde de ani, perioadă în care a trecut prin mai multe faze evolutive până la atingerea formei sale actuale.

Sistemul nostru solar este situat pe o rază de aproximativ 27.000 de ani-lumină de Centrul Galactic, pe marginea interioară a brațului Orion și face o rotație completă a galaxiei în aproximativ 240 de milioane de ani. În bara centrală a galaxiei, care are o formă alungită, există o concentrație mare de stele, iar centrul galactic este o sursă radio intensă cunoscută sub numele de Săgetătorul A, presupusă a fi o gaură neagră supermasivă.

Stelele și gazele aflate la o distanță mare de centrul său galactic se deplasează cu aproximativ 220 km/s față de acest centru. Legile lui Kepler nu pot explica viteza de rotație constantă și s-a sugerat că o mare parte (aproximativ 90%) din masa galaxiei este invizibilă pentru telescoape, care nici nu emite și nici nu absoarbe radiații electromagnetice. Această masă conjecturală a fost denumită „materie întunecată”.

 

Calea Lactee în ansamblu se deplasează cu o viteză de aproximativ 600 km/s în raport cu cadrele de referință extragalactice.

Calea Lactee are mai multe galaxii satelit și face parte din Grupul Local de galaxii, care la rândul lui face parte din Super-roiul de galaxii din Fecioara, care este o componentă a Super-roiului Laniakea.