Creatorul Xbox a copt o pâine ca pe vremea egiptenilor, acum 4000 de ani

Data: 1/04/2020 | Autor: .

Creatorul Xbox a copt o pâine ca pe vremea egiptenilor, acum 4000 de ani

Într-o perioadă în care trebuie să stăm acasă, în izolare, pe fondul pandemiei de coronavirus, gătitul reprezintă o activitate recreativă care ne ajută să trecem mai ușor peste restricții. Dincolo de prăjituri, tocănițe și alte rețete clasice, mulți au ales să facă pâine de casă. Printre ei se află un cunoscut dezvoltator de jocuri din SUA, Seamus Blackley, care a ales însă o rețetă și ingridiente cu adevărat ieșite din comun – de acum 4000 de ani, relatează GadgetReport.ro

Seamus Blackley, unul dintre creatorii originalului Xbox și a celebrului joc Duke, a folosit, pentru pâinea de casă, drojdie realizată din ingridiente păstrate în vasele de cereale descoperite de arheologi în Egipt, și care datează de acum peste 4000 de ani.

Semințele i-au fost puse la dispoziție de egiptologul Serena Love, iar scopul experiementului a fost de a demonstra modul în care egiptenii produceau pâinea obișnuită, principalul aliment pentru mare parte din populație.

După ce au cercetat papirusurile din vechiul Egipt, Blackley, Love și microbiologul Richard Bowman au construit un vas de lut conic, numit bedja, în care au pus ingridientele pentru pâine și pe care apoi l-au plasat într-o groapă săpată în pământ, plină de jar.

Rezultatul – o pâine cu o formă conică, bine crescută, cu o coajă coaptă și un aspect apetisant.