SpaceX, noi imagini cu prototipul navei spațiale Starship, care va pleca spre Marte

Data: 27/03/2020 | Autor: .

Fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a prezentat noi imagini cu prototipul navetei spațiale  StarShip, pe care vrea să o trimită pe Marte. Prototipul, intitulat SN3, este ansamblat la centrul din Boca Chica, din Texas, relatează GadgetReport.ro

Imaginile prezintă cel de-al treilea prototip Starship, intitulat „SN3”, aflată într-o fază avansată de construcție. Din fotografii rezultă că nava de 50 de metri înălțime și cu un diametru de 9 metri, realizată din oțel inoxidabil, urmează să își primească partea superioară, acolo unde este amplasat centrul de comandă.

Lucrările de construcție au fost afectat de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. Între timp, pe 8 martie, al doilea prototip, SN2, a trecut cu bine de testele de presiune.

Odată cu SN3, SpaceX va avea o navetă de rezervă pentru SN2, care pare să fi devenit prototipul pentru testul principal de lansare. Asta după ce SN1 a explodat, luna trecută, în timpul testului de presiune.

Musk a spus că modelul de testare, reprezentat de toate cele trei prototipuri, este proiectat pentru a zbura la o altitudine de aproximativ 20 kilometri și să aterizeze apoi pe Pământ.

Scopul final este de a dezvolta o navă spațială capabilă să transporte oamenii pe Lună, Marte și poate chiar mai departe. Variantele care vor merge pe orbită vor avea şi un propulsor auxiliar detaşabil, ceea ce va duce înălţimea Starship la 112 metri.

Cea mai puternică rachetă din istorie

Starship va fi cea mai puternică rachetă din istorie, anunță SpaceX. Va putea transporta 100 de tone de marfă pe Lună sau pe Marte, esenţiale pentru construirea unor viitoare baze permanente . Nava va fi pregatita si pentru zborurile interplanetare lungi, la bordul Starship putand urca şi 100 de oameni.

Marea inovaţie a SpaceX este că noua navă va putea fi realimentată în spaţiu, ceea ce deschide calea către misiuni spre alte planete.

Deși e mai greu decât alte materiale, Elon Musk a ales oțelul inoxidabil pentru că are proprietăți termice importante. Nu se fărâmă la temperaturi extrem de joase și nici nu se topește decât la temperaturi exagerat de ridicate.

Inițial, Elon Musk anunțase că vrea să trimită Starship într-o misiune fără echipaj către Marte, în 2022. Speră să poată reuși să transporte chiar ființe umane, cu ajutorul acesteia, undeva în anul 2024. La evenimentul din 28 septembrie, Musk a anunțat că nava spațială ar putea ajunge pe orbită în mai puțin de șase luni. Totuși, unii sunt de părere că planurile CEO-ului n-ar fi chiar atât de ușor de realizat.

„Lucrul cel mai important pe care trebuie să ne concentrăm este să găsim cea mai rapidă cale către construirea unui oraş care se poate întreţine singur pe Marte. Acesta este lucrul fundamental.”, a declarat Elon Musk.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.