Studiu științific: Perioada de incubație pentru coronavirusul Covid-19, în scădere îngrijorătoare

Data: 10/03/2020 | Autor: .

Studiu științific: Perioada de incubație pentru coronavirusul Covid-19, în scădere îngrijorătoare

Perioada medie de incubație pentru Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus a scăzut la 5 zile, de la 15 zile cât se estima până în prezent. Este un semnal îngrijorător care arată că coronavirusul devine tot mai puternic, relatează GadgetReport.ro

Informația apare într-un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.

Înțelegerea perioadei de incubație a unei boli este esențială pentru controlul răspândirii acesteia. Perioada de incubație este perioada dintre expunerea inițială la un organism patogen și apariția simptomelor la o gazdă.

Perioadele de incubație pot varia dramatic în funcție de boală. Gripa, de exemplu, are o perioadă de incubație între una și trei zile, în timp ce rujeola incubează între 9 și 12 zile înainte de apariția simptomelor.

Cel mai recent studiu, realizat de Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, a examinat 181 de cazuri confirmate de Covid-19 și a concluzionat că perioada medie de incubație a bolii a fost de 5,1 zile.

De asemenea, studiul a concluzionat că 97,5 la sută dintre cei infectați cu virus vor dezvolta simptome în 11,5 zile.

Este important de precizat că acest studiu nu înseamnă că cineva este imediat bolnav după cinci zile, ci în schimb validează perioada actuală de carantină de două săptămâni ca fiind perioada optimă pentru autoizolare după expunerea suspectată.

„Pe baza analizei noastre de date disponibile publicului, recomandarea actuală de 14 zile pentru monitorizare activă sau carantină este rezonabilă”, explică Justin Lessler, autorul principal asupra noului studiu. .

După cum afirmă Lessler, studiul arată că, doar în puține cazuri, perioada de incubație poate fi mai lungă de 14 zile.

Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară de la Universitatea din Nottingham, subliniază că studiile de incubație sunt în mod inerent complicate, deoarece este dificil de identificat exact atunci când o persoană a fost expusă pentru prima dată la agentul infecțios.

Așadar, aceste estimări adesea fac doar presupuneri relative cu privire la momentul în care o persoană este expusă inițial.

„În timp ce studiul sugerează că, la unii oameni, perioada de incubație ar putea fi mai lungă, trebuie să recunoaștem că modelele pe care le folosesc pentru a estima perioada de incubație fac presupuneri cheie și, probabil, presupunerea cea mai probabilă de a avea impact asupra datelor lor este că o persoană s-a infectat de îndată ce au intrat în contact cu virusul „, spune Ball, care nu a lucrat la acest nou studiu.

Noua epidemie de coronavirus, numită  SARS-CoV-2, împărtășește o perioadă mediană de incubație cu SARS, coronavirusul responsabil pentru focarul major din China, din 2002-2004.

Spre comparație, răceala obișnuită este adesea cauzată și de tipuri de coronavirusuri, dar perioada de incubație este numai între una și trei zile.

Este important de menționat că perioada de incubație a unei boli este diferită de perioada în care o persoană poate fi contagioasă. Timpul de la expunerea inițială la infecțiozitate este adesea denumit perioada latentă a bolii și acest moment poate fi mai scurt decât perioada de incubație.

Există dovezi citate în noul studiu care sugerează că perioada latentă a bolii este mai scurtă decât perioada ei de incubație, dar nu se știe cu exactitate cât de contagioasă este o persoană infectată în faza de incubare asimptomatică.

Noua cercetare a fost publicată în revista Annals of Internal Medicine .