Paradoxul Fermi, decriptat. De ce ne evită civilizaţiile extraterestre

Data: 4/07/2019 | Autor: .


Sunt peste două miliarde de galaxii în Univers cu miliarde de stele similare Soarelui. În aceste condiţii, cel puţin în teorie, pare cu adevărat imposibil ca doar pe Terra să există forme inteligente de viaţă. Şi atunci de ce nu am intrat până acum în contact cu civilizaţiile extraterestre? O intrebare care guvernează Paradoxul Fermi, propus de Enrico Fermi, laureatul premiului Nobel pentru Fizică. Aflaţi detalii dintr-un material GadgetReport.ro

De-a lungul anilor, întrebarea a generat vii dezbateri în comunitatea ştiinţifică. Unii experţi afirmă că civilizaţiile extraterestre care ar putea fi capabile să intre în contact cu oamenii ar fi, probabil, prea departe de noi.

Alţii sugerează că extratereştrii ar avea o genetică total diferită de a noastră, astfel că ne-ar fi dificil să-i percepem. Pesimiştii spun, pe de altă parte, că mai mult ca sigur suntem singurele forme de viaţă inteligente din Univers.

Dincolo de aceste teorii, unul dintre cele mai interesante răspunsuri legate de Paradoxul Fermi este cunoscut ca ,, Zoo Hypothesis”.

Teoria, propusă în 1973 de astronomul John A Ball, arată că extratereştrii ar evita în mod deliberat contactul cu oamenii, din cauza unui aşa-numit cod universal.

Având în vedere că sistemul nostru solar este relativ nou, iar existenţa umană este abia la început, raportat la existenţa Universului, dacă există alte civilizaţii acestea ar putea fi mult mai evoluate decât cea de pe Terra.

Astfel că extratereştii ar considera că încă nu am ajuns la stadiul de evoluţie necesar pentru a putea percepe contactul cu ei la adevărata valoare.

John A Ball sugerează, totodată, că extratereştii n-ar fi, astfel, foarte interesaţi de evoluţia oamenilor, şi că i-ar interesa mai mult propria evoluţie. „Pentru extratereştrii, noi am fi ca exemplarele dintr-o grădină zoologică. Ne urmăresc cu atenţie, însă nu se implică în evoluţia noastră”, a mai spus acesta.

Potrivit lui Ball, n-ar fi exclus, astfel, să existe un cod universal care să le interzică extratereştrilor să intre în legătură cu civilizaţii care nu au atins însă un anumit nivel de dezvoltare.

Dacă teoria s-ar dovedi a fi reală, ar însemna că ar mai trebui să aşteptăm mult şi bine până ce extratereştrii să ne contacteze, iar omenirea să devină parte a civilizaţiei universale.