Extraterestrul din Târgovişte. OZN-urile în România, un fenomen real?

Data: 4/01/2018 | Autor: .

Extraterestrul din Târgovişte. OZN-urile în România, un fenomen real?Un clip video lansat pe pagina de Facebook Târgoviște+ a devenit viral pe internetul românesc. Peste 1,7 milioane de români s-au uitat, în ultimele 24 de ore, la imaginile filmate de un bărbat care prezintă un extraterestru şi un OZN. Sunt reale sau avem de-a face cu un trucaj bine realizat? Căutăm răspunsurile într-un material despre fenomenul OZN în România, realizat de GadgetReport.ro

În imaginile care au atras peste 1,7 milioane de vizualizări şi mai mult de 45.000 de share-uri, vedem cum extraterestul se îndrepta liniștit și nu tocmai grăbit spre mașina sa zburătoare. Bărbatul, care a filmat imaginile cu telefonul mobil, susţine că momentul ar fi avut loc în apropiere de Târgovişte.

Peste 7000 de oameni au comentat, până acum, imaginile difuzate pe pagina de Facebook Târgoviște+. Cei mai mulţi cred că materialul video este o făcătură şi că asistăm la un trucaj bine realizat.

Indiferent dacă este real sau un trucaj, cert este că episodul din Târgovişte vine să readucă în prim-plan discuţiile privind fenomenul OZN în România.

GadgetReport.ro relata, recent, că de-a lungul ultimilor 50 de ani, în ţara noastră au fost semnalate zeci de cazuri în care oamenii au sesizat prezenţa unor obiecte zburătoare neidentificate.

Prima semnalare, în spaţiul românesc, a unei apariţii care poate fi numită OZN, este cea identificată, de Dalila-Lucia Aramă (paleograf principal la cabinetul de manuscrise al Bibliotecii Academiei Române) în Letopiseţul Ţării Moldovei al lui Grigore Ureche.

„Văleat 7025 (1517) noiembrie 8, sămn mare s-au arătat pe ceriu, c-au strălucit despre miazănoapte ca un chip de om, de-au statut multă vreme şi iară s-au ascuns în văzduh”.

Observaţia a fost publicată în Magazin Istoric 12/1968, în articolul: „Să fi fost oare farfurii zburătoare?”.

Poate cel mai cunoscut episod neelucidat este fenomenul OZN de la Nănești, prezentat și pe National Geographic, graţie serialului documentar “Extratereştri în Europa”.

“În 2001, o pană de curent aruncă satul Năneşti din judeţul Vrancea, Romania, în beznă. Când sătenii ies afară să cerceteze, un OZN roşu apare pe cer şi emite perdele rotative de lumină care se răsfrâng asupra localităţii. Oamenii merg mai departe încercând să afle despre ce este vorba, dar sunt întâmpinaţi de o apariţie suprareală, care luminează cerul nopţii… Martorii sunt captivaţi de evenimentele bizare. Timp de aproape două ore, apariţia trimite raze ciudate de lumină peste sat pentru ca apoi să dispară. Pe parcursul următoarelor zile, povestea este analizată în presă. Anchetatorii de fenomene OZN români vizitează zona căutând martori”, se arată în reportajul National Geographic Channel.

Un alt episod OZN a fost semnalat în noaptea de 8 spre 9 iulie 1996, în satul Certesti, judetul Galati.

Un poliţist şi un paznic au sesizat prezenţa unui OZN, plutind deasupra soselei, iar langa el se misca un omulet cu o infatisare neobisnuită. Obiectul avea o formă discoidală, cu un diametru de circa 5-6 metri si circa 2-2,5 metri inaltime. OZN-ul a decolat perpendicular, cu o viteză foarte mare, deplasându-se spre satul Pochidia.

BAZĂ OZN ÎN LACUL VIDRARU?

Dincolo de astfel de întâlniri de gradul III, în presa românească au apărut, în ultimii ani, mai multe relatări despre posibila existență a unei baze OZN în lacul Vidraru.

Asta în condiţiile în care, din momentul inaugurării barajului, în 1966, în zonă au fost semnalate mai multe fenomene inexplicabile, semnalate, în primul rând, de cei care au lucrat acolo, dar şi de localnici.

Cele mai multe relatări au vizat apariţia unor globuri de lumină şi a unor OZN-uri cu formă discoidală care ar fi decolat sau aterizat în lacul Vidraru.

Adepţii teoriilor OZN sunt convinşi că, din momentul construcţiei barajului, Vidraru a devenit o bază pentru extratereştri. Dincolo de relatările martorilor, nu există fotografii, imagini video sau alte dovezi care să susţină această teorie.

O NOUA TEORIE PRIVIND EXISTENŢA EXTRATEREŞTRILOR

OZN-urile au fost un produs al secretomaniei şi neîncrederii generate de declanşarea Războiului Rece. O spune istoricul american Greg Eghigian, de la Pennsylvania University. Potrivit acestuia, la mijloc ar fi, de fapt, interesul ambelor tabere – capitalişti şi comunişti, de a-şi ascunde proiectele de înarmare şi de a ţine populaţia în alertă, relatează GadgetReport.ro

Într-un articol publicat în revista Public Understanding of Science, citat de GadgetReport.ro, acesta a scris că nu şi-a propus nici să demonstreze că toţi ufologii sunt nişte şarlatani şi dezaxaţi, nici că acestea nu există.

“Întrebarea e alta – cum şi de ce ufologii şi adevăraţii oameni de ştiinţă nu au reuşit să găsească un limbaj comun şi de ce nu au încredere unii în ceilalţi”, a scris acesta.

În studiul său, istoricul american a analizat câteva mii de rapoarte, încercând să identifice modul în care percepţia publică s-a modificat în timp în privinţa fenomenului OZN şi dacă acestea au legătură cu diferite momente politice, scandaluri răsunătoare şi apariţia diverselor teorii ale conspiraţiei.

Cercetătorul american a afirmat, astfel, că fenomenul OZN a apărut, nu întâmplător, după Al Doilea Război Mondial, începând cu celebrul incident din 1947, de la Roswell.

„OZN-urile au apărut din dorinţa serviciilor speciale ale SUA şi ale altor state de a-i determina, într-un fel sau altul, pe cetăţenii ţărilor lor să anunţe despre toate fenomenele şi obiectele pe de cer, de teama spionilor sovietici şi a avioanelor de recunoaştere. Numai în primii 10 ani ai Războiului Rece au fost strânse peste 4.000 de asemenea rapoarte, din care o parte au ajuns la presă”, a afirmat acesta.

Pe baza articolelor prezentate de 25 de mari ziare americane, istoricul afirmă că la mijloc a fost o manipulare uriaşă care a lăsat senzaţia că autorităţile fie complotează cu extratereştrii, fie ascund cu bună ştiinţă existenţa lor.

Nu întâmplător, spune Greg Eghigian, rapoartele privind OZN-urile s-au rărit substanţial după încheierea Războiului Rece şi dispariţia Pactului de la Varşovia. Iar obiectele zburătoare neidentificate raportate în prezent ar fi, potrivit acestuia, nimic altceva decât baloane meteorologice şi drone militare.