Prima imagine super clară a lui Jupiter. Un eveniment științific în premieră

Data: 11/05/2020 | Autor: .

Cercetătorii americani au reușit să obțină prima imagine super clară a planetei Jupiter. Imaginea a fost realizată cu ajutorul telescopului Hubble al NASA și a sondei spațială Juno, care orbitează planeta, relatează GadgetReport.ro

Pentru a realiza această imagine, experții au adunat la un loc peste 38 de expuneri ale planetei și care, combinate, au creat o perspectivă clară și globală asupra planetei.

Michael Wong, cercetător la UC Berkeley, a declarat că imaginea, care „rivalizează cu vederea din spațiu”,  demonstrează faptul că Jupiter are o atmosferă plină de nori.

Mister neelucidat pe Staţia Spaţială Internaţională. Mutaţie genetică, descoperită în spaţiu

,,Jupiter este în jur de 86% hidrogen și 14% heliu (după numărul de atomi, cca 75/25% după masă) cu urme de metanapăamoniac și „piatră”, a declarat acesta.

Asta este foarte aproape de compoziția primordială din Solar Nebula din care s-a format întregul sistem solar. Saturn are o compoziție similară, iar Uranus și Neptun au mult mai puțin hidrogen și heliu.

Jupiter este a cincea planetă de la Soare și este cea mai mare dintre toate planetele din Sistemul solar. Are diametrul de circa 11 ori mai mare decât cel al Pământului, o masă de circa 318 ori mai mare și un volum de circa 1300 ori mai mare.

Jupiter este al patrulea obiect de pe cer ca strălucire (după SoareLună și Venus; și câteodată Marte). A fost cunoscut din timpuri preistorice.

Descoperirea de către Galileo Galilei și Simon Marius, în 1610, ai celor patru mari sateliți ai lui Jupiter: IoEuropaGanymede și Callisto (cunoscute ca sateliții Galileeni) a fost prima descoperire a unui centru de mișcare aparent necentrat pe Pământ.

A fost un punct major în favoarea teoriei heliocentrice de mișcare a planetelor a lui Nicolaus Copernic; susținerea de către Galileo a teoriei coperniciene i-a adus probleme cu Inchiziția.

Europa, luna inghetata a lui Jupiter

Astronomii considera Europa, una dintre lunile planetei Jupiter, ca fiind unul dintre cele mai interesante locuri din Sistemul Solar. Ce poate fi mai fascinant decat un ocean activ, acoperit perfect de o crusta inghetata?

Sonda Galileo, apartinand NASA, studiaza acest satelit inca din anii ’90. Abia acum a publicat insa niste fotografii, in care gheata de pe Europa se vede in detaliu, ca niciodata pana acum, arata IFL Science.

E vorba despre trei instantanee realizate in septembrie 1998. De ce a ales NASA sa le faca publice abia acum este o intrebare care nu are, pentru moment, raspuns.

Se stie insa ca, initial, fotografiile au fost alb-negru. Au fost imbogatite cu culori tocmai pentru a se evidentia „striatiile” de pe suprafata ghetii si chiar crapaturile existente.

In timp ce Europa s-a format acum 4,6 miliarde de ani, odata cu restul Sistemului Solar, suprafata sa e foarte tanara, avand doar 40-90 de milioane de ani.

Striatiile din gheata, rupturile tradeaza activitatea intensa care are loc in interior – miscarile oceanului si procesele geotermale, explica oamenii de stiinta.

Bucati de gheata au slabit, s-au rupt, s-au rotit, apoi au inghetat din nou – de aici si modelele aparent de neinteles din gheata.

In 2024 va fi lansata misiunea Europa Clipper, care va ajunge in preajma lui Jupiter abia in 2030.

NASA caută astronauți. Cum să îți depui CV-ul și ce șanse ai să ajungi în spațiu