Mister neelucidat pe Staţia Spaţială Internaţională. Mutaţie genetică, descoperită în spaţiu

Mister neelucidat pe Staţia Spaţială Internaţională. Mutaţie genetică, descoperită în spaţiu

Cercetătorii europeni şi americani se confruntă cu o dilemă ieşită din comun. După ce au trimis un vierme în spaţiu, pe Staţia Spaţială Internaţională, acesta s-a întors pe Pământ cu o mutaţie genetică neobişnuită. Viermelui i-a mai crescut un cap, relatează GadgetReport.ro

Michael Levin, profesor la Tufts University din Massachusetts, a declarat că este vorba de un vierme „Dugesia japonica” care a fost trimis pe Staţia Spaţială Internaţională împreună cu alte 15 vietăţi, pentru a putea fi cercetat, astfel, modul în care acestea sunt influenţate de viaţa în spaţiu.

În cele cinci săptămâni petrecute pe SSI, viermele a suferit o mutaţie genetică neobişnuită, crescându-i încă un cap şi prezentând mai multe pete întunecate, sensibile la lumină. Interesant este că, chiar şi atunci când i-au fost tăiate capetele, acestea au crescut la loc.

„Mutaţia genetică a continuat să se manifeste chiar şi la un an distanţă de la întoarcerea pe Pământ, semn că, practic, viermele a suferit o schimbare fundamentală în mediul spaţial”, a declarat Levin.

Nu se ştie, pentru moment, care sunt motivele apariţiei mutaţiei genetice. Experţii invocă, printre altele, forţele G, câmpul magnetic al Pământului, imponderabilitatea, vibraţiile etc.

Cercetătorii încearcă să înţeleagă modul în care mediul spaţial influenţează organismele vii din două motive – în primul rând pentru a pregăti viitoarele călătorii spaţiale cu echipaj uman şi, pe de altă parte, pentru a putea dezvolta noi tratamente pentru bolile grave, precum cancerul.

Studiul ştiinţific îl puteţi citi AICI.

Un astronaut a crescut cinci centimetri în înălţime

GadgetReport.ro relata, anul trecut, despre cazul astronautului NASA Scott Kelly care, dupa ce a trait timp de aproape un an la bordul Statiei Spatiale Internationale, a crescut cu 5 centimetri în înălţime.

Unul dintre principalele scopuri ale misiunii lui Kelly a fost de a studia cum rezista o persoana – mental si fizic – la un zbor in spatiu de un an.

„Astronautii se inalta in spatiu deoarece coloana vertebrala se alungeste. Insa revin la inaltimea de dinaintea zborului la scurt timp dupa intoarcerea pe Terra”, a declarat cercetatorul NASA Jeff Williams pentru CNN.