Un meteorit va lovi, cu siguranţă, Pământul! Anunţul făcut de experţi

Data: 28/06/2018 | Autor: .

Meteoriţii reprezintă un pericol real pentru Terra. Cercetătorii de la Queen’s University din Belfast afirmă că un asteroid va lovi, cu siguranţă, Pământul. Problema nu se pune dacă, ci când se va întâmpla acest lucru, relatează GadgetReport.ro

Expertul Alan Fitzsimmons spune că un eveniment similar cu expozia din 1908, când un meteorit a căzut în Siberia, distrugând pădurea şi clădirile din zonă, se poate întâmpla oricând. Iar dacă un asteroid ar cădea acum într-o zonă locuită, ar fi un adevărat dezastru.

“Astronomii descoperă zilnic asteroizi în apropierea Pământului şi mulţi dintre ei nu sunt periculoşi”, spune Fitzsimmons. „Există însă posibilitatea să apară un meteorit de mari dimensiuni, cu o traiectorie imprevizibilă, care să lovească Pământul”, a mai spus acesta.

Declaraţiile vin în contextul în care, pe 30 iunie, cercetătorii marchează Ziua Asteroizilor. În toate marile centre ştiinţifice din lume vor avea loc conferinţe şi dezbateri pe această temă.

UN MORT ŞI TREI RĂNIŢI DUPĂ CĂDEREA UNUI METEORIT

GadgetReport.ro relata, anul trecut, despre căderea unui meteorit în zona universităţii din Vellore, din sud-estul Indiei. Impactul cu solul a făcut ca bucăţile de meteorit să se împrăştie şi să lovească clădirile din zonă. Un om a murit şi alţi trei au fost răniţi.

Poliţia indiană a crezut, iniţial, că a fost vorba de o bombă, însă după investigaţii, a ajuns la concluzia că explozia s-a datorat unui meteorit.

Presa indiană relatează că la faţa locului s-a format un crater, iar clădirile din jur au fost avariate de bucăţile de meteorit.

Potrivit specialiştilor, cazul reprezintă o premieră mondială, fiind primul incident din istorie în care se confirmă existenţa unor victime umane cauzate de căderea unui meteorit.

Autorităţile au recuperat bucăţile de meteorit şi le-au trimis cercetătorilor de la Universitatea din New Delhi.

CEL MAI MARE METEORIT DIN LUME

Un meteorit de peste 37 de tone, căzut pe Pământ acum 4000 de ani, a fost descoperit în Argentina, în provincia El Chaco, aflată la 1078 de kilometri nord-vest de Buenos Aires.Potrivit experţilor, Gancedo, aşa cum a fost botezat, este cel mai mare meteorit descoperit vreodată.

Meteoritul a fost găsit în Campo del Cielo („Locul din Cer”), o zonă aflată la graniţa dintre provinciile Chaco şi Santiago del Estero.

Mario Vesconi, preşedintele Asociaţiei de Astronomie din Chaco, a declarat că meteoritul a lovit planeta în urmă cu 4200-4700 de ani şi a creat un crater de 19,2 km. Impactul a fost similar cu explozia a peste 20 de bombe de la Hiroshima, estimează experţii.

Un alt meteorit uriaş, estimat la 66 de tone, a fost descoperit în Namibia, acum aproape 100 de ani. Cum însă acesta nu a fost excavat niciodată, nu a putut fi certificat drept cel mai mare corp ceresc căzut vreodată pe Pământ.

Meteoritul, cu o vechime între 190 mil.-410 milioane de ani, ar fi lovit planeta acum 80.000 de ani.