Cum îți protejezi mașina în perioada pandemiei de coronavirus

Data: 12/04/2020 | Autor: .

În această perioadă, în care trebuie să stăm în casă pentru a evita pericolul extinderii pandemiei de coronavirus, suntem focusați, bineînțeles, pe sănătate, pe evitarea contactului cu coronavirusul. Între timp, în parcare, mașinile nostre stau deja de mai mult de o lună nefolosite. Care este pericolul?

Mașinile sunt făcute să fie conduse. Dacă stau săptămâni sau luni nefolosite, inerent vor apărea probleme tehnice.

BATERIE DESCĂRCATĂ

Cea mai întâlnită problemă o reprezintă descărcarea bateriei. Ca orice acumulator, dacă nu este folosit, el se descarcă, asta mai cu seamă dacă aveți o baterie mai veche de 2-3 ani.

MOTORUL SE COLMATEAZĂ

Motorul se colmatează – Dacă nu ați pornit de ceva vreme mașina, este posibil ca apa din rezervorul de combustibil să se depună pe fundul acestuia și, în timp, să corodeze.  O altă problemă o reprezintă lubrefierea motorului. Fără să fie pus în funcțiune, conductele vor fi afectate, întregul ansamblu se va usca, iar garniturile vor începe să cedeze. Este posibil să vă confruntați cu acest lucru atunci când veți încerca să-l porniți și veți sesiza că se îneacă.

ANVELOPELE SE UZEAZĂ

După câteva săptămâni de staționare, anvelopele vor începe, încet dar sigur, să se deterioreze. Cele mai afectate sunt mașinile care au încă anvelopele de iarnă și care, odată cu creșterea temperaturilor,  vor începe să cedeze, mai întâi în zona de contact cu asfaltul. În plus, nu este exclus ca anvelopele să se deformeze, pe măsură ce vor pierde aer.

Ce spune culoarea masinii despre temperamentul tău

COMPONENTELE CEDEAZĂ

Multe dintre componentele mașinii, de la aerul condiționat la pompa de combustibil, sunt construite pentru a fi utilizate în mod regulat. Pompa de combustibil, în principal, este considerată de mecanici drept una dintre cele mai sensibile componente care, odată neutilizată, începe să cedeze.

FRÂNE RUGINITE

Dacă v-ați condus mașina imediat după câteva zile de ploaie, probabil ați sesizat că frânele scârțâie sau huruie. Asta pentru că frânele ruginesc foarte repede și suprasolicită plăcuțele de frână. La fel se întâmplă și dacă nu folosiți mașina o perioadă de timp.

Pot primi coronavirusul prin pachetul de la curier? Ce spun experții

CE TREBUIE FĂCUT

Ca să preveniți aceaste probleme, cea mai simplă soluție este să porniți mașina de 2-3 ori pe săptămână și să o lăsați să meargă 10-15 minute. Ar fi bine ca în acest interval să și apăsați puțin pe pedala de accelerație și să dați drumul la aerul condiționat

N-ar strica să o și scoateți din parcare câteva minute, să dați o tură în cartier. Și, bineînțeles, dacă aveți vreo spălătorie auto deschisă în zonă, n-ar strica o curățenie generală, atât pe exterior cât și pe interior.

Dacă nu e nicio spălătorie deschisă, încercați să curățați, de pe exterior, gurile de aerisiere și să îndepărtați frunzele și praful. La interior, cu spirt sau altf dezinfectant, curățați volanul, bordul, schimbătorul de viteză și mânerele ușilor.

Comanzi mâncare prin curier? Cum eviți să te contaminezi cu coronavirus