Pot primi coronavirusul prin pachetul de la curier? Ce spun experții

Data: 25/03/2020 | Autor: .

Trecem printr-o perioadă în care cumpărăm mai mult de pe internet, iar produsele ne sunt livrate de curieri. Care este riscul să contactăm coronavirusul COVID-19 de la curieri, de pe pachetele primite?

Virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, poate supraviețui până la 17 zile, pe multiple suprafețe, dintre care cel mai bine se ,,simte’’ pe cele din plastic, arată un studiu publicat recent de New England Journal of Medicine .

Euan Tovey , profesor asociat la Universitatea din Sydney, afirmă că este posibil ca un pachet primit prin curier sau prin poștă să fie contaminat cu coronavirus, dacă acesta a fost atins de persoane care au COVID-19. El spune însă că riscul de infecție este foarte scăzut, deoarece, după cum a constatat studiul New England Journal of Medicine , timpul de supraviețuire pe carton este de aproximativ o zi.

Cum să îți cureți eficient telefonul. Măsură de protecție împotriva coronavirusului COVID-19

În plus, spre deosebire de suprafețele din plastic, cartonul este poros, astfel că dacă o picătură de salivă sau de transpirație contaminată ar pătrunde în material, s-ar putea să nu fie atât de ușor preluată atunci când atingeți pachetul.

Bineînțeles, este absolut necesar să nu dați mâna cu curierul sau să stați foarte aproape de el (1-1,5 metri), iar apoi să vă spălați pe mâini.  Pentru curieri, este absolut necesar să poarte mănuși și mască de protecție.

Medicii mai recomandă un lucru. Când duceți pachetul în casă, dezinfectați ulterior suprafața pe care îl deschideți și apoi duceți imediat ambalajele la ghena de gunoi. Iar apoi spălați-vă pe mâini.

Cum să te speli corect pe mâini pentru a te proteja împotriva coronavirusului