Studiu științific: Apa de gură, pericol pentru sănătate?

Studiu științific: Apa de gură, pericol pentru sănătate?

Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Plymouth și publicat în revista Scientific Reports, a oferit primele informații asupra efectelor pe termen lung pe care apa de gură le are asupra microbiomului oral. Cercetările sugerează că o săptămână de utilizare a apei de gură modifică microbiomul oral, scăzând pH-ul salivei, crescând aciditatea și riscul de deteriorare a dinților.

Studiul și-a propus să investigheze efectul utilizării obișnuite a apei de gură asupra microbiomului oral prin studierea a 36 de subiecți cărora li s-a administrat o spălare bucală placebo timp de o săptămână și apoi o apă de gură clorhexidină timp de o săptămână.

Rezultatele au arătat că, după șapte zile, apa de gură clorhexidină a redus notabil diversitatea microbiană. Folosirea apei de gură a crescut abundența bacteriilor Neisseria, Streptococcus și Granulicatella , scăzând în același timp nivelul de Actinomyces .

În general, nivelurile de pH ale mediului în gură au scăzut după o săptămână de utilizare a spălării bucale care sugerează că saliva a devenit mai acidă. Ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea dentară nu este clar, dar cercetătorii notează în studiu că nivelul scăzut al pH-ului salivei este legat de demineralizarea smalțului dinților și alte probleme dentare.

Studiul consideră că utilizarea apei de gură poate fi utilă în gestionarea bolilor, cum ar fi gingivita, unde pH-ul salivei este mai alcalin decât în ​​mod normal.

,,Am subestimat în mod semnificativ complexitatea microbiomului oral și importanța bacteriilor orale „, spune Louise Belfield, coautor în cadrul noului studiu. ,,Majoritatea bacteriilor – fie din gură, fie din intestine, sunt esențiale pentru susținerea sănătății umane. ”

Cercetătorii spun că, în acest moment, nu există dovezi care să sugereze că oamenii ar trebui să înceteze utilizarea apei de gurp sau să fie preocupați de efectul său asupra sănătății cardiovasculare în general.  „Avem nevoie de mai multe informații despre modul în care spălăturile bucale modifică echilibrul bacteriilor orale, astfel încât să le putem prescrie corect”, concluzionează Zoe Brookes, coautor al studiului. „Această lucrare este un prim pas important în realizarea acestui lucru .“