Cât va mai dura criza coronavirus? Estimările experților de la Harvard și Imperial College London

Cât va mai dura criza coronavirus? Estimările experților de la Harvard și Imperial College London

Cu miliarde de oameni izolați în propriile case, nu există probabil om pe lumea asta care să nu se întrebe cât va mai dura această pandemie de coronavirus? Când vom putea ieși din casă? Când vom trece pe acest coșmar ce poartă numele coronavirusului COVID-19? Experții de la Imperial College London estimează că acest val de distanțare socială este doar prima fază a unui război lung care poate dura până în 2022.

Începând de miercuri, 25 martie, peste trei miliarde de oameni din întreaga lume au devenit, practic, sechestrați la domiciliu.  Peste 70 de țări au introdus restricții de circulație și izolare socială.

În India, a doua cea mai populată țară din lume, timp de 21 de zile, întreaga populație, de 1,3 miliarde de oameni, nu mai are dreptul să își părăsească locuințele. La fel se întâmplă și la noi.

Utilizarea expresiei ,,fără precedent’’ a fost omniprezentă în ultimele săptămâni, dar spre deosebire de multe tendințe recente în care cuvintele sunt folosite cu iz hiperbolic, ceea ce se întâmplă chiar acum este absolut fără precedent.

Izolarea miliardelor de oameni este menită să limiteze răspândirea virusului. Cât timp vor trebui să stea oamenii în casele lor și să se izoleze fizic? Săptămâni? Luni? Un an? 

Orașe închise complet

Pe 23 ianuarie, China a declanțat o carantină în masă, la o scară fără precedent la nivel mondial.

Wuhan, epicentrul focarului viral,  un oraș cu peste 11 milioane de oameni, a fost închis. Transportul a fost oprit, iar rezidenților li s-a interzis să își părăsească locuințele din alte motive decât pentru achiziția de alimente sau medicamente.

Pe măsură ce zilele treceau, măsurile au devenit tot mai stricte. La apogeu, peste 500 de milioane de oameni din China au fost afectați de restricții. Datele arată că măsurile au funcționat … deocamdată.

Pe 19 martie, China a raportat zero noi cazuri interne de COVID-19. Încă mai apar  câteva cazuri, dar acestea sunt asociate cu călătorii care se întorc din afara țării.

După două luni de măsuri extraordinare, China a început să elimine, treptat, restricțiile dure.

Unele zone din provincia Hubei, care nu au înregistrat cazuri noi de mai bine de două săptămâni, au început deja să reducă izolarea și restricțiile de călătorie. Dacă nu apar noi vârfuri de infecție locală, orașul Wuhan va începe să ridice restricțiile de circulație începând cu 8 aprilie .

O echipă de experți în virusologie de la Imperial College London consider că măsurile extreme de distanțare socială luate de China au reușit să conțină virusul. Până acum, cel puțin.

„Cercetând relația dintre mișcarea în interiorul orașului și răspândirea coronavirusului, am observat că relaxarea măsurilor stricte de distanțare socială și reluarea activităților economice, până în prezent, nu au dus la o retransmitere locală a COVID-19,” spune Han Fu , coautor al celui mai raport al Imperial College London.

Steven Riley, un alt expert, confirmă concluzia noii analize, potrivit căreia cel puțin în acest moment, China demonstrează că relaxarea măsurilor extreme de distanțare socială nu duce imediat la întoarcerea transmisiei virale.

„Deși nu știm ce se va întâmpla în China, acest raport arată că distanțarea socială foarte strictă poate fi relaxată după ce a fost obținută stoparea epidemiei”, spune Riley.

Avem ce învăța din China? Se poate folosi modelul chinez și în alte țări? Experții spun că, din păcate, sistemele extrem de stricte de supraveghere socială ale Chinei nu pot fi ușor transpuse în alte locuri.

Un exemplu îl reprezintă sistemul de coduri de culori pentru gestionarea mișcărilor cetățenilor. Sistemul, lansat la începutul lunii februarie la Hangzhou, a atribuit tuturor rezidenților coduri QR verzi, galbene sau roșii printr-o aplicație pentru smartphone. Un cod QR verde înseamnă că un rezident este liber să călătorească și să se deplaseze într-un oraș. Pe de altă parte, un cod galben sau roșu înseamnă că persoana respectivă trebuie să intre în carantină.

Pe baza asocierii codurilor cu aplicația din telefon și semnalul de GSM, autoritățile au putut monitoriza, astfel, dinamica populației și să intervină acolo unde au observat încălcarea restricțiilor.

O astfel de măsură ar fi destul de greu de implementat în alte țări pentru că, până la urmă, încalcă flagrant dreptul la confidențialitate.

Cât timp trebuie să dureze blocajele?

China a reușit să reducă răspândirea coronavirusului prin măsuri extreme, care au durat în jur de opt până la 10 săptămâni.

Un nou studiu al Universității din Sydney a modelat răspândirea COVID-19 în Australia și a cuantificat relația directă între durata acestor măsuri acute de distanțare socială și procentul de populație care respectă regulile.

„Dacă dorim să controlăm răspândirea COVID-19 – în loc să lăsăm boala să ne controleze – cel puțin 80 la sută din populația australiană trebuie să respecte măsuri stricte de distanțare socială timp de cel puțin patru luni„,  a declarat expertul Mikhail Prokopenko.

„Dacă 90% din populație se conformează, atunci durata ar putea fi între 13 și 14 săptămâni – ceea ce înseamnă că, dacă am începe mâine, am putea stopa extinderea COVID-19 până în iulie”, a mai spus acesta.

Mark Lipsitch, profesor de epidemiologie de la Universitatea Harvard, este reticent în a stabili cât ar trebui să dureze măsurile de distanțare socială. El sugerează că China ar fi reușit să depășească criza după opt săptămâni, dar măsurile sale au fost extreme.

„Problema este când impui restricțiile. Este esențial să le aplici înainte de colapsul sistemului de sănătate, pentru că, altfel, ajungi ca în Italia și Spania”, a declarant acesta.

În urma unui recent tweet al președintelui Donald Trump, care sugerează că măsurile de distanțare socială în Statele Unite ar trebui să înceapă să se relaxeze de la jumătatea lunii aprilie, mai mulți experți în sănătate din SUA au avertizat că estimarea președintelui este sordidă.

Tom Inglesby, un expert în epidemie și director al Centrului Johns Hopkins pentru securitatea sănătății, a prezentat o imagine tulburătoare a ceea ce s-ar putea întâmpla în Statele Unite dacă măsurile de distanțare socială ar fi relaxate prematur. „COVID s-ar răspândi pe scară largă, rapid, teribil, ar putea ucide milioane de oameni, cu un impact social și economic uriaș în toată țara.”, a scris acesta, pe Twitter.

Inglesby a declarat că există un interval de cel puțin trei săptămâni între începerea măsurilor de distanțare socială și temperarea epidemiei.

Ce se întâmplă după asta? Cum poate fi virusul controlat pentru o perioadă de timp necesară oamenilor de știință să dezvolte un vaccin?

A doua fază a coronacrizei

Cum va arăta această a doua fază este un mare mister în acest moment.  Juliette Kayyem, fost expert în de securitate internă, sugerează că dacă vom trece de această primă fază a pandemiei, asta nu înseamnă că războiul va fi câștigat.

Pentru a doua jumătate a anului 2020, testele în masă și urmărirea contactelor vor fi necesare pentru a depista și a izola cazurile noi de infectare, astfel încât să prevină un al doilea val de pandemie.

„Avem nevoie de un sistem de screening în aeroporturi, astfel încât nici o persoană să nu intre în țară cu boala fără să fie diagnosticată și izolată”, explică Tom Inglesby , care discută despre modul în care această a doua fază trebuie să se desfășoare.

„Vom avea nevoie de un test de serologie care să poată fi utilizat pentru identificarea celor care au fost deja infectați și recuperați”, a spus acesta.

Potrivit experților, măsurile active de distanțare socială ar putea fi reintroduse, treptat, până când se va dezvolta un vaccin și va avea loc imunitatea în masă.  Un model mai recent , produs de Mark Lipsitch și echipa sa de la Harvard, a ajuns la o concluzie similară.

Studiul arată că epidemia SARS-CoV-2 ar putea dura până în 2022.

Acest model afirmă că, în toamnă, am putea avea un nou vârf de criză. Studiul avertizează că împingerea vârfului epidemic în timpul iernii poate agrava transmisibilitatea, deoarece nu este încă clar dacă virusul se răspândește mai repede în anotimpurile mai răcoroase.

„Durata de timp între măsurile de distanțare crește pe măsură ce epidemia continuă, deoarece acumularea imunității în populație încetinește reapariția infecției” , sugerează studiul . „Cu toate capacitățile curente de îngrijire, durata totală a epidemiei SARS-CoV-2 s-ar putea întinde până în 2022, necesitând măsuri de distanțare între 25% (pentru perioada de primăvară/vară) și 70% (pentru timpul de iarnă).”

Acest model nu ia în considerare dezvoltarea de noi tratamente, noi metode de urmărire și testare sau chiar posibilitatea improbabilă a scăderii extinderii coronavirusului.

„Noile metode terapeutice, vaccinurile sau alte intervenții cum ar fi urmărirea agresivă a contactelor și carantina, ar putea atenua nevoia unei distanțări sociale stricte pentru a menține controlul epidemiei. „, arată studiul.