Cum te poți infecta cu COVID-19 la supermarket. O simulare 3D devenită virală

Cum te poți infecta cu COVID-19 la supermarket. O simulare 3D devenită virală

Cercetătorii de la  Universitatea Aalto din Finlanda au creat o simulare 3D a unei persoane care tușea într-un supermarket, dovedind că picăturile minuscule de salivă nu ajung imediat pe podea și că stau destul de mult timp în aer, astfel că pot infecta și celelalte persoane aflate în magazin. Mai mult chiar, coronavirusul se poate transmite și prin vorbire, astfel că purtarea măștii este esențială, relatează GadgetReport.ro

Animația 3D arată cât de mare este pericolul infectării cu coronavirusul COVID-19. Simularea a fost realizată pe baza datelor științifice care iau în calcul viteza de răspândire și suprafața pe care un simplu strănut poate transmite particulele infectate.

Pentru o tuse uscată, care este un simptom tipic al coronavirusului, dimensiunea particulelor este de obicei mai mică de 15 micrometri, astfel că acestea pot ajunge și până la 6 metri distanță.

„Dacă cineva infectat de coronavirus tușește în apropiere, determină particule extrem de mici de aerosoli care transportă coronavirusul. Aceste particule ar putea ajunge foarte ușor în tractul respirator al altor persoane din apropiere ”, explică Ville Vuorinen, profesor asistent la Universitatea Aalto.

Particulele infectate pot ateriza pe haine și produse din apropiere. Coronavirusul poate rezista, pe aceste suprafețe, până la câteva zile. Astfel că este important ca, atunci când ajungeți cu produsele cumpărate acasă, să le dezinfectați.

Pot primi coronavirusul prin pachetul de la curier? Ce spun experții

Cercetarea demonstrează de ce este esențial să porți mască în supermarket și de ce trebuie să te speli pe mâini cât mai des.

În plus, atunci când intrați și ieșiți din magazin, este absolut esențial să vă dezinfectați mâinile. Cele mai multe supermarketuri au plasat dezinfectante la intrare și ieșire, astfel că este important să le folosiți.

Studiul arată de asemenea că distanțarea socială este o necesitate în timpul acestei pandemii.

Comanzi mâncare prin curier? Cum eviți să te contaminezi cu coronavirus

Un studiu realizat de cercetătorii din Belgia și Olanda a arătat cât de ușor ne putem infecta cu coronavirusul COVID 19 chiar și în aer liber . Din cauza vântului, a curenților de aer, coronavirusul poate fi transportat foarte ușor de la persoane infectate pe distanțe foarte mari, de până la 20-30 metri.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat, de altfel, utilizarea măștilor în public pentru a reduce riscul de infectare. O altă serie de studii au arătat că nu doar tusea și strănutul pot răspândi noul coronavirus. Inclusiv vorbirea poate răspândi COVID-19 prin micro-picături care plutesc în aer.

Cum să te speli corect pe mâini pentru a te proteja împotriva coronavirusului

Cum să îți cureți eficient telefonul. Măsură de protecție împotriva coronavirusului COVID-19