Honeywell anunță cel mai puternic computer cuantic din lume

Honeywell a anunțat că a reușit să construiască cel mai puternic și rapid computer cuantic din lume. Denumit H0, computerul este cotat cu ratingul 64 în ceea ce privește volumul cuantic, dublu față de computerul cuantic IBM Raleigh, anunțat în ianuarie.

Ratingul respectiv ia în calcul, în esență, numărul total de qubiti și cât de bine sunt folosiți.

În esență, un computer cuantic este de 3.600 de ori mai rapid decât computerele convenţionale, deoarece poate realiza mai multe procese deodată.

Calculul cuantic se bazează pe regulile fizicii atomice pentru a rezolva probleme care sunt practic imposibile pentru computerele obișnuite.

Cel puțin asta este promisiunea. Până în prezent, computerele cuantice sunt în mare parte proiecte de cercetare extrem de complexe, depășind computerele clasice doar într-un singur test de „supremație cuantică” .

Însă, pe măsură ce cercetătorii adaugă mai multe specificații acestora, se așteaptă ca computerele cuantice să devină mai puternice.

Honeywell și-a propus să crească volumul cuantic al computerului H0 de 64 până la 640.000. „Gândiți-vă la un auditoriu cu o mulțime de locuri. Am construit infrastructura, iar de acum încolo începem să adăugăm locuri în plus’’, a declarat Tony Uttley, președintele diviziei de calcul cuantic al companiei Honeywell . Cu cât adaugă mai mulți qubiți, cu atât cercetătorii pot aborda probleme mai complexe cu soluții posibile.

Un bit cuantic, sau qubit (abreviere a denumirii în engleză quantum bit), este unitatea de informație cuantică, analogul în informatica cuantică al unui bit din informatica clasică. El este implementat în forma unui sistem cuantic care posedă doar două stări independente (fizic distincte) și deci este descris printr-o funcție de stare sub forma unei suprapuneri liniare a acestor două stări de bază. Un exemplu simplu îl reprezintă spinul electronului: în cele două stări de bază proiecția sa pe o direcție arbitrară are valorile {\displaystyle \scriptstyle +{\frac {\hbar }{2}},} respectiv {\displaystyle \scriptstyle -{\frac {\hbar }{2}},} unde {\displaystyle \scriptstyle \hbar } este constanta Planck redusă.

IBM are în prezent 18 calculatoare cuantice și și-a propus ca, în fiecare an, să-și dubleze volumul cuantic.

Și Google dezvoltă un computer cuantic, împreună cu NASA. D-Wave Two este gandit sa ofere solutii la cele mai mari probleme ale omenirii, de la intelegerea mecanismului vietii pe pamant, la inteligenta artificiala si calatoriile dincolo de viteza luminii.

Google a explicat, intr-un mod simplu si pe intelesul tuturor, revolutia pe care computerul quantic o aduce in tehnologie.

In esenta, daca computerele din prezent folosesc binomul de biti 1 – 0, D-Wave Two aduce inca unul, fapt care face ca puterea de calcul a datelor sa explodeze.

De exemplu, daca un computer tradiţional ar face o operatie în 30 de minute, un computer cuantic ar rezolva în jumătate de secundă.

Secretul nu constă în rapiditatea cu care se fac operațiunile în sine, ci în faptul că acele computere cuantice au nevoie de mult mai puțini pași decât computerele clasice pentru a face un calcul.

“Suntem inca la inceputul acestui demers, dar credem ca acest computer va putea rezolva cateva dintre intrebarile fara raspuns ale stiintei mondiale”, afirma echipa Google Quantum A.I.