Xpeng P7. Chinezii au lansat un rival spectaculos pentru Tesla Model 3

Xpeng P7. Chinezii au lansat un rival spectaculos pentru Tesla Model 3

Producătorul auto chinez Xpeng a lansat unul dintre cele mai spectaculoase automobile electrice din 2020. Construit pe un șasiu de Porsche, modelul Xpeng P7 are o autonomie de 706 kilometri și este gândit să concureze cu celebra Tesla Model 3, relatează GadgetReport.ro

Datele tehnice arată că, cel puțin la acest capitol, modelul chinezesc stă mai bine decât Tesla Model 3.

Xpeng P7 este oferit în mai multe variante. Cel mai ieftin model costă 32.000 de dolari și oferă o autonomie de 568 km, modelul din gama medie are o autonomie de 706 km și costă 36.000 de dolari, iar cel mai performant P7 oferă, în plus, o accelerație de la 0 la 100 km/oră în 4,3 secunde. Prețul modelului de top este de 48.000 de dolari.

Interesant este că toate cele trei modele sunt dotate cu aceeași baterie, de 80.9 kWh, care dincolo de faptul că este foarte subțire (numai 11 cm) se încarcă rapid. Potrivit chinezilor, 10 minute de stat în priză îi oferă o autonomie de 120 de km.

Xpeng P7 este construit pe un șasiu dezvoltat împreună cu Porsche și folosește frâne Brembo și ABS-uri Bosh. Mașina electrică prezintă standardul de conducere autonomă de nivel III, incluzând numai puțin de 14 camere video care acoperă 360 de grade, alături de 12 senzori ultrasonici și 5 radare capabile să detecteze orice obstacol pe o rază de 200 de metri, inclusiv în ceață, noaptea și pe ninsoare.

Pentru analiza datelor și pilotul automat, mașina chinezească folosește un computer special, Nvidia Drive AGX Xavier, P7 fiind primul automobil din lume care folosește noua platformă de conducere autonomă dezvoltată de Nvidia.

Capabilă să calculeze peste 30 de mii de miliarde de operațiuni pe secundă, computerul NVIDIA este considerat, în prezent, cea mai performantă platformă hardware & software dedicată sectorului auto.

Interesant este și faptul că platforma rulează software-ul de conducere autonomă XPILOT dezvoltat de chinezi, care permite mașinii, printre altele, să păstreze singură viteza la un nivel de crozieră, să urmeze liniile de circulație și să navigheze autonom pe autostradă și în oraș, evitând obstacolele și fiind capabilă să parcheze singură.

La interior, Xpeng P7 se remarcă prin confortul peste nivelul oferit de Tesla Model 3. Mașina este îmbrăcată în piele NAPPA, iar bordul este dominat de ecranele touchscreen cu apelare vocală. Plafonul panoramic este acoperit cu sticlă heliomată, ușile sunt fără rame, iar consola de bord se adaptează la preferințele șoferului.

La cum arată, mașina chinezească are mari șanse să devină un best-buy mai ales pe piața chinezească, acolo unde Tesla și-a deschis o fabrică și speră să vândă 2 milioane de Model 3. Nu este exclus ca Xpeng P7 să ajungă să fie vândută și piețele internaționale.

Având în vedere autonomia spectaculoasă, specificațiile tehnice excelente și prețul foarte bun, șansele ca să își găsească o nișă de piață optimă sunt foarte mari. Rămâne de vâzut cât de fiabilă va fi, având în vedere că multe dintre mașinile chinezești suferă la acest capitol.

Cert este că această mașină reprezintă un exemplu că inovația în domeniul automobilelor electrice a evoluat spectaculos și că momentul la care vom renunța la motoarele clasice este aproape. La 700 de kilometri autonomie, cu încărcare rapidă și o rețea de chargere care să acopere la un nivel optim România, să îți cumperi o mașină electrică nu va mai reprezenta, în următorii ani, un moft, ci o problemă de oportunitate.