Ai telefon cu Android? Cele 5 semne care arata ca este virusat

Data: 2/04/2013 | Autor: .

virusiandroidVirușii de Android inregistreaza o rata de creștere importanta de la o luna la alta și devin din ce in ce mai greu de detectat pentru utilizatorii de smartphone obișnuiți care nu sunt suficient de atenți la securitatea telefonului. Deși atacatorii depun un efort din ce in ce mai mare pentru a ramane nedetectați exista insa cateva semne care tradeaza un telefon infectat, potrivit specialiștilor Bitdefender.

1. Facturi telefonice mai mari

Foarte adesea virușii de Android ce infecteaza terminalele trimit SMS-uri la numere cu suprataxa. Efectele se vad imediat in facturile telefonice, insa unii dintre virușii de tip troian acționeaza ceva mai discret. Ei pot trimite cate un mesaj o data pe luna pentru a nu trezi suspiciuni sau se pot dezinstala automat dupa o lovitura de proporții in bugetul utilizatorului.

2. Trafic de date crescut

Virușii care transfera date catre terți pot fi detectați daca studiați factura aferenta planului de date. Pot aparea astfel varfuri de download și upload ce indica faptul ca cineva sau ceva extrage date personale din telefon (poze, email-uri, etc). Prin setarea unui volum de trafic limita va puteți da seama rapid daca terminalul este infectat cu un virus care va fura date.

3. Bateria se consuma rapid

Daca nu instaleaza foarte multe aplicații și nu desfașoara alte acțiuni ce consuma rapid bateria telefonului, utilizatorii de terminale cu Android știu, in general, cam care e durata de viața a acesteia. Unii viruși se pot da de gol prin faptul ca genereaza un consum neobișnuit de ridicat al bateriei.

4. Scaderea performanței terminalului

In funcție de specificațiile tehnice ale terminalului, infecția cu viruși poate cauza serioase probleme in ceea ce privește performanța, intrucat aceștia vor incerca sa citeasca, sa scrie sau sa redirecționeze date din terminal. Verificarea memoriei RAM (Random Acces Memory) sau a consumului procesorului poate scoate la iveala prezența virușilor activi pe telefon.

5. Apeluri intrerupte

Virușii de mobil pot afecta apelurile realizate de pe terminal sau pe cele primite. Convorbirile intrerupte sau alte interferențe neobișnuite pot scoate la iveala existența unor aplicații periculoase. Daca observați ca serviciul nu funcționeaza cum trebuie, contactați operatorul și verificați daca intreruperile au la baza probleme aparute in rețea. Daca raspunsul este negativ atunci e posibil ca cineva sa incerce sa va intercepteze convorbirile.

Pastrați-va terminalul in siguranța

O metoda sigura și simpla de a va proteja telefonul mobil de viruși este instalarea unui software de securitate de top pentru mobil. Virușii de Android pot aduce pagube importante astfel ca antivirusul ar trebui sa fie o prioritate pentru orice utilizator.

De asemenea, citiți cu atenție permisiunile pe care le acordați aplicațiilor de Android pe care le instalați pe terminal; multe dintre ele solicita accesul la informații confidențiale și cer mai multe date decat ar avea nevoie pentru funcționare.

Versiunile de Android cele mai expuse la infecții cu viruși sunt cele comune: Gingerbread, Ice Cream Sandwich și Jelly Bean. Circa 87% dintre utilizatorii de Android expuși la viruși folosesc una dintre aceste versiuni, potrivit Android Developer Dashboard.