81 de romani, dosare penale pentru software piratat

Data: 25/09/2012 | Autor: .

Peste 200 de dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul pirateriei software au fost inregistrate de la inceputul anului pana in august, in 66 dintre acestea dispunandu-se inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, au anuntat, marti, reprezentantii Politiei Romane.

63% dintre utilizatorii de PC-uri au folosit software piratat in 2011, arata un studiu realizat de organizatia non-profit Business Software Alliance (BSA). Valoarea comerciala a software-ului fara licenta instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari, relateaza Mediafax.

Cu toate acestea, raportul BSA pentru Romania arata o scadere a ratei pirateriei software in 2011 fata de anul anterior.

Pe linie de combatere, structurile specializate ale Politiei au efectuat, de la inceputul acestui an pana in luna august, peste 350 de actiuni de verificare, in urma carora au fost inregistrate 212 dosare penale care vizeaza criminalitatea in domeniul de referinta. In 66 dintre acestea, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 81 persoane, suspectate de savarsirea a 112 infractiuni prevazute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.

In ceea ce priveste activitatile de prevenire, in cadrul campaniei derulate in perioada septembrie 2011 – iunie 2012, 13.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile tehnice, legale si de imagine asociate pirateriei software.

„Pirateria software in Romania cunoaste un trend descendent, iar o importanta deosebita pentru aceste rezultate o are colaborarea cu autoritatile romane. Prin continuarea parteneriatului cu Politia Romana, ne propunem sa crestem nivelul de informare si constientizare in acest domeniu, in special in mediul de afaceri, si speram sa avem rezultate din ce in ce mai bune, care sa aiba un impact puternic asupra economiei romanesti”, a spus Magda Popescu, BSA Outside Counsel.