Adevărul despre cuptorul cu microunde

Adevărul despre cuptorul cu microundeO ştire care prezintă un “experiment știinţific” al unei fetiţe de la o şcoală din Sussex, Marea Britanie, menit să demonstreze că folosirea cuptorului cu microunde este nocivă pentru sănătate, a devenit virală pe internet. Materialul alarmant, plin de aberaţii ştiinţifice, şi-a găsit un răspuns excelent argumentat pe blogul lui Alex Doppelganger.

Fetiţa a fiert apă într-un ibric pe aragaz, dar şi într-un recipient la microunde. După ce s-a răcit apa, ea a folosit-o pentru a uda două plante identice şi pentru a vedea dacă există vreo diferenţă între apa fiartă normal şi cea fiartă la microunde. Planta udată cu apa fiartă la microunde a murit în doar nouă zile, în timp ce planta fiartă cu apă normală s-a dezvoltat frumos.

Experimentul a fost repetat de colegii ei şi a avut aceleaşi rezultate, se spune în ştire, autorii afirmând că „mâncare încălzită la cuptorul cu microunde poate cauza tumori canceroase la stomac, creier şi la intestine”. Mai mult, aceasta duce la pierderi ale memoriei, instabilitate emoţională şi scăderea inteligenţei”.

cuptorul cu microunde 3

Ce avem aici? O persoană care a făcut un pseudoexperiment “ştiinţific” (care aparent i-a confirmat așteptările), “experiment” care nu a fost făcut într-un mediu controlat, a fost refăcut doar de colegi (şi știm cât de versați sunt copiii de generală în fizica moleculară) şi a fost imediat declarat adevărat”, afirmă bloggerul Alex Doppelganger.

“Microundele sunt niște radiații electromagnetice cu unda foarte lungă şi energia foarte scăzută (mai multe despre asta fix aici). Efectiv nu au destulă energie încât să schimbe atomii sau moleculele dintr-un aliment”, spune Alex Doppelganger.

Tot ce e viu emite unde electromagnetice, lumină în infraroșu și foarte foarte puține unde radio.Pe lângă asta, ne scăldăm în fiecare secundă în microunde (care vin din spațiu, nu de la cuptor) şi alte tipuri de radiație. Nu sunt magice şi nici nu sunt atât de periculoase (nu toate tipurile de radiație, adică) precum credeți. Pământul emite radiație. Tu emiţi radiaţie. Cimentul emite radiație. Radiaţie termică, în infraroşu, microunde, ultravioletă, etc, sunt peste tot! Dacă ți-e frică de radiații şi unde şi vrei să scapi, probabil că ar trebui să te sinucizi, fiindcă oricum te scalzi în ele în fiecare secundă”, mai scrie acesta.

Cuptorul cu microunde, spune bloggerul, nu prezintă nici un pericol. Pe bune, citiţi studiul ăsta: explică tot, de la ce sunt microundele, până la ce înseamnă să găteşti cu microunde şi structura unui cuptor cu microunde. Asta o spun nişte oameni care chiar ştiu ce fac”, mai adaugă acesta.

Citiţi continuarea pe blogul lui Alex Doppelganger.