Ai telefon cu Android? Care sunt cele mai mari pericole din Google Play

Data: 26/03/2013 | Autor: .

Ai telefon cu Android? Care sunt cele mai mari pericole din Google PlayAproape 13% din cele mai populare jocuri de Android conțin reclame agresive care pot trimite numarul de telefon al utilizatorilor catre terți, releva un studiu realizat de Bitdefender.

Deși publicitatea este prin definiție inofensiva, reclamele agresive pot fi folosite pentru a colecta cantitați uriașe de date personale ce sunt vandute sau distribuite ulterior companiilor de publicitate sau altor entitați, fara a informa utilizatorul in mod explicit cu privire la acest lucru.

Este cazul jocului Speed Parking 3D, pe locul 35 in Google Play in topul celor mai descarcate aplicații gratuite in Romania, cu peste 4 milioane de utilizatori activi. Aplicația solicita diverse informații de care poate sau poate sa nu aiba nevoie pentru funcționare, printre care și numarul de telefon. Potrivit descrierii din Google Play, ’’aplicația determina numarul de telefon și ID-ul de gadget, daca un apel este activ, precum și numarul de la distanța conectat printr-un apel’’.

Aceasta funcție a jocului il expune nu doar pe utilizator, dar și pe prietenii acestuia, persoane cu care el vorbește la telefon. In plus, programul ii inregistreaza și adresa de email.

’’Reclamele agresive reprezinta cea mai recenta metoda de colectare a datelor personale in scopul realizarii unor profiluri complete de utilizatori. Acestea sunt cu atat mai valoroase cu cat conțin mai multe informații despre o anumita persoana. In Google Play sunt mai mult de 500.000 de aplicații. V-ați intrebat cate dintre ele va respecta dreptul la intimitate?’’, spune Catalin Coșoi, Chief Security Researcher, Bitdefender.

O tactica de marketing tot mai des folosita este abordarea directa a potențialilor clienți prin trimiterea de SMS-uri promoționale. Numerele de telefon incluse in astfel de campanii nu sunt intotdeauna ale unor clienți care le-au dezvaluit cu buna știința, ci și ale unor utilizatori de diverse programe ce expun datele personale fara un acord explicit din partea clientului.

Alte aplicații din topul celor mai descarcate in Romania care inregistreaza informații confidențiale de care n-ar avea nevoie sunt Fingerprint Lock Scanner, ce incarca numarul de telefon catre baze de date terțe sau Rubik’s Cube 3D și Speedtest.net care, in plus, inregistreaza și locația utilizatorului. Mai mult decat atat Rubik’s Cube 3D acceseaza și fotografiile din terminal.

Cei mai mulți furnizori de reclame menționeaza in politica de confidențialitate ca ar putea distribui date personale catre alte entitați, insa aceste informații sunt foarte des greu accesibile utilizatorilor la momentul instalarii aplicațiilor ce conțin reclame agresive.