Airbus Maveric , avionul OZN. O revoluție în aeronautică

Data: 18/02/2020 | Autor: .

Airbus a lansat recent conceptul unui avion revoluționar, cu un design curbat, specific celebrului bombardier invizibil B-2 al Armatei SUA. Noua formă a avionului Airbus Maveric, cu „corp şi aripi integrate”, este proiectată să ofere o viteză mai mare și să reducă emisiile de carbon cu aproximativ 20%, relatează GadgetReport.ro

Conceptul unui avion cu „corp şi aripi integrate” a apărut încă din anii ’40, iar de-a lungul anilor, pe baza cercetărilor au rezultat celebrele avioane americane B-2, cunoscut sub numele de bombardierul invizibil, și X-48, un prototip dezvoltat în anii 2000 de NASA și Boeing.

Modelul prezentat recent de constructorul francez, cunoscut sub numele de Airbus Maveric, vine să completeze gama avioanelor unicorp, având o o anvergură a aripilor de 3,2 metri. Avionul viitorului, așa cum a fost denumit de presă, a fost dezvoltat într-o locaţie secretă din centrul Franţei, acolo unde a și fost testat încă de anul trecut.

 

Potrivit experților, avionul este construit din materiale mai uşoare și nu este exclus ca modelul de serie vină fără hublouri, înlocuite cu display-uri digitale. În acest fel, se va reduce și mai mult rezistența aerodinamică.

Prezentat săptămâna aceasta la Singapore Airshow, avionul ar urma să ajungă în exploatare în anii 2030.

„Credem că este timpul să impulsionăm această tehnologie şi să studiem ce ne aduce nou”, a declarat Jean-Brice Dumont, vicepreşedinte executiv la Airbus, potrivit Reuters. „Avem nevoie de aceste tehnologii pentru a răspunde provocărilor de mediu. Este următoarea generaţie de aeronave, studiem o opţiune”, a adăugat acesta.

Potrivit experților, marea provocare a acestor avioane este că sunt destul de dificil de controlat, având în vedere că produc o rezistenţă aerodinamică mai mică.

Astfel că, cel mai probabil, noile Airbus Maveric vor fi controlate, în mare parte din timp, de computerele de bord, cu ajutorul inteligenței artificiale, rolul piloților urmând să devină doar unul de backup.

GadgetReport.ro relata, de altfel, recent, că Airbus a efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

Decolarea automatizată este o etapă importantă în proiectul Airbus “Autonomous Taxi, Take-Off & Landing“ (ATTOL), lansat în iunie 2018.

Următorii paşi ai proiectului vor avea în vedere parcurgerea, în mod autonom, a procedeelor de rulaj pe pistă şi aterizare cu asistare vizuală, până la jumătatea anului 2020.