Apple a devenit cea mai valoroasa companie din istorie, insa doar din punct de vedere nominal

Data: 21/08/2012 | Autor: .

Cu o valoare de piata de 623 de miliarde de dolari, Apple a devenit ieri cea mai valoroasa companie publica din istorie, depasind recordul de 619 miliarde de dolari atins de rivalii de la Microsoft in timpul bulei dotcom de la finele anilor ’90.

Totusi, informatia este una inselatoare, intrucat capitalizarea Microsoft din 1999 nu este ajustata cu inflatia, si ar reprezenta, in banii de astazi, echivalentul a 851 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, recordul absolut privind capitalizarea bursiera nu este detinut de nici una dintre aceste companii.

Cea mai valoroasa companie publica din istorie a fost IBM, care si-a atins maximul istoric in 1967. Potrivit Techcrunch, compania valora atunci 192,3 miliarde de dolari, ceea ce in banii de astazi s-ar traduce prin 1,3 trilioane de dolari, suma de peste doua ori mai mare decat capitalizarea record atinsa de Apple.

Totusi, producatorul iPhone si iPad ramane in prezent cea mai valoroasa companie publica din lume, valorand cu peste 200 de miliarde de dolari mai mult decat gigantul petrolier Exxon Mobil, care are o capitalizare bursiera de 405 miliarde de dolari.

Iar capitalizarea Apple nu poate merge decat in continuare in sus, avand in vedere ca, potrivit ultimelor zvonuri, compania pregateste doua lansari majore pentru aceasta toamna: iPhone 5 si iPad mini.