Bitdefender avertizeaza asupra unei inselatorii pe Facebook

Data: 15/02/2012 | Autor: .

Peste 12.000 utilizatori de Facebook sunt victimele unei escrocherii ce foloseste drept momeala un asa-zis concurs organizat de Orange Romania, avertizeaza expertii de la Bitdefender. 

“Orange Romania iti da sansa sa castigi un Samsung Galaxy II, trebuie doar sa dai Like + Share. Succes!”. Acesta este mesajul cu care pagina de Facebook ”Concurs orange Romania” isi ademeneste victimele. Un mecanism banal, in care trebuie sa faci doar doua click-uri, propulsat de forta premiului – un smartphone de ultima generatie si o tableta.

Odata ce au dat Like, victimele s-au abonat, practic, la pagina respectiva, astfel incat vor primi in NewsFeed continutul postat pe aceasta, inclusiv link-uri periculoase. Pe de alta parte, cei care au dat Like pozei, ajuta indirect la popularizarea paginii escrocheriei. Actualmente sunt peste 12.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o poza si 10.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o alta imagine a premiului.

Și mai ingrijorator este faptul ca primul post pe pagina contine un link catre un torent, lucru care ridica foarte multe semne de intrebare. Deocamdata, linkul nu duce nicaieri, insa nu este exclus ca torentul sa constituie canal de raspandire al unei amenintari informatice mult mai periculoase, iar aceasta initiativa sa fie de fapt o actiune de colectare de date, adica de persoane care sa amplifice retransmiterea ulterioara.

Mecanismul de raspandire al acestei escrocherii este foarte eficient, fiind bazat pe diseminarea benevola a malware-ului. Exista doua cai prin care utilizatorii pot cadea in cursa: fie le apare pe Perete sau in Fluxul de Stiri un mesaj care promoveaza concursul, fie in Fluxul lor de stiri apare un mesaj postat de un prieten, insotit o poza a premiului si instructiunile de participare. Pentru a intra in concurs, e nevoie de un Like si de un Share.

In functie de calea prin care ajung sa „intre” in schema, utilizatorii sunt invitati sa intreprinda doua actiuni, al caror scop real este sa amplifice propagarea escrocheriei. Mai intai acceseaza pagina concursului, careia trebuie sa-i dea Like, dupa care trebuie sa intre in sectiunea Photos unde li se cere sa dea un nou Like si sa partajeze fotografia premiului.

Cel mai simplu mod prin care utilizatorii isi pot creste gradul de protectie in fata pericole informatice pe canalele de Social Media este sa foloseasca produsele Safego, oferite de Bitdefender. In momentul de fata producatorul roman de solutii antivirus ofera gratuit cea mai avansata solutie de protectie a identitatii pe Facebook si Twitter.

In plus, trebuie verificat site-ul oficial al firmei organizatoare si vazut daca este anuntat si acolo un astfel de concurs. Orange Romania a emis, deja un comunicat oficial prin care ii avertizeaza pe utilizatorii de Facebook de pericolul acestei amenintari.

Daca ti-a placut articolul, nu ezita sa ii dai share pe Facebook, Twitter sau YM. Ai butoanele mai jos. Multumim.