Proteste impotriva “Big-Brother-ului” ACTA la Bucuresti

Data: 11/02/2012 | Autor: .

Peste 400 de bucuresteni participau, sambata, la ora 17, la protestele anti-ACTA organizate in Piata Universitatii din Bucuresti. Proteste au loc si la Iasi, Cluj, Timisoara, Oradea, Constanta si Brasov.

Manifestantii au venit cu pancarde pe care scria “Jos ACTA”, “Jos Cenzura”, “Vrem libertate”, Stop ACTA, opriti cenzura internetului”, „Internet liber, nu vrem ACTA”, „Fara ACTA, restart”

Protestatarii au scandat minute in sir impotriva marilor companii care vor, in opinia lor, sa impuna un control al internetului “singurul bastion al libertatii”. „Stop ACTA”, „Jos ACTA”, „Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati”, „Nu vrem ACTA sa ne ia libertatea din retea”, „ACTA ne ataca viata privata”, „Voi spuneti ACTA, noi spunem GATA”.

Manifestantii au facut apel la clasa politica sa respinga ratificarea in Parlament a tratatului ACTA.

“Asa cum Polonia si alte tari europene au facut-o deja, trebuie sa nu cedam in fata Big-Brother-ului mondial”, au declarat manifestantii, citati de GadgetReport.ro. Proteste au avut loc, sambata si la  Iasi, Cluj, Timisoara, Oradea, Constanta si Brasov.

Acordul Comercial pentru Combaterea Contrafacerii (ACTA) reprezinta un tratat pe baza caruia drepturile de proprietate intelectuala  ar putea fi mai strict aparate pe internet, contribuind la combaterea contrafacerii si pirateriei.

Criticii ACTA sustin ca tratatul ar pune in pericol libertatea de exprimare si dreptul la viata privata, considerand ca incalca principiile de baza ale internetului si ca Romania a semnat in necunostinta de cauza tratatul categorisit drept “anti-Internet”.

Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca ACTA ar putea da nastere unor  legi aspre, ce ar obliga furnizorii de servicii de internet, pe cei care gazduiesc site-urile si pe administratorii site-urilor sa stearga imediat continutul considerat piratat. Proprietarii drepturilor de copyright vor avea posibilitatea sa obtina informatii private despre utilizatorii de Internet, fara sa aiba nevoie de mandate ale judecatorilor.

Intregul tratat, tradus in limba romana, il puteti citi aici

 

Proteste si in Bulgaria

Patru mii de bulgari au defilat prin Sofia, majoritatea tineri purtand masca lui Guy Fawkes, simbolul protestului global fata de ACTA, relateaza site-ul Novinite.com.

Acestia au afisat pancarte pe care scria „Nu sunt terorist!”, „Nu ACTA”, „Stop ACTA sau o vom face noi”, „Semnati ACTA – pierdeti alegerile” sau „Basta cu ACTA”.

Participantii la manifestatie, insotiti de importante efective de politie, au scandat de asemenea sloganuri pentru libertate pe Internet.

Mitinguri similare sunt organizate sambata in alte 15-16 orase bulgare si in 150 de orase din toata Europa.