Coreenii dau in judecata Apple pentru 25 milioane dolari

Data: 17/08/2011 | Autor: .

26.691 de proprietari de telefoane iPhone si tablete iPad din Coreea de Sud au deschis un proces impotriva companiei americane Apple pentru colectare de informatii fara acordul utilizatorilor, relateaza electronista.com 

Sud-coreenii cer daune morale de 25,2 milioane de dolari (932 dolari/persoana) pentru faptul ca Apple, prin sistemul de operare iOS 4, le-ar fi colectat si pastrat date privind locatiile vizitate, pe perioade mari de timp, ce depasesc chiar si un an.

Clientii afirma ca Apple nu le-ar fi cerut acordul pentru colectarea datelor.

Acestia au aflat despre practicile gigantului american in urma scandalului din presa, declansat de descoperirea, din intamplare, de catre alti utilizatori, a serviciului de localizare.

Grupul de utilizatori Apple este consiliat de casa de avocatura Miraelaw din Coreea de Sud, la care activeaza si Kim Hyeong-seok, avocatul care, intr-un proces precedent, a obtinut amendarea simbolica a Apple pentru aceste practici cu 2828 dolari.

Audierile preliminare sunt programate sa inceapa in luna octombrie sau noiembrie.  In cazul in care vor castiga procesul, avocatii ar urma sa primeasca un onorariu de 500.000 dolari.

Intre timp, Apple a remediat problema printr-un update iOS 4.3.3.

Potrivit electronista.com, daca in SUA, practicile Apple nu au starnit prea multe controverse, gigantul american este posibil sa se confrunte cu o investigatie guvernamentala in Franta.