Cum clonezi sistemul Windows de pe hardul vechi pe un SSD, fără să pierzi datele

Data: 20/07/2020 | Autor: .

Să ai un laptop sau un PC cu un SSD în loc de un hard clasic a devenit mai mult decât o modă. Cum jocurile, aplicațiile, în general tot ecosistemul software pe care îl folosim cere din ce în ce mai multe resurse, pentru a avea o viteză optimă de operare, să rulezi Windows-ul de pe un SSD este absolut esențial pentru o experiență multimedia completă. Cum faci însă trecerea de la hardul clasic la SSD, fără să pierzi Windows-ul și toate fișierele?

În mod obișnuit, să instalezi un SSD nu este o mare filozofie. Scoți hard-disk-ul, pui SSD-ul și instalezi din nou Windows-ul, dacă ai sistemul de operare pe stick sau pe CD.

Dacă vrei insă să păstrezi Windows-ul așa cum era înainte, cu tot cu fișiere și aplicații, trebuie să îți faci o copie de rezervă (backup)

Există însă o altă opțiune pe care o puteți încerca atunci când treceți la un nou SSD: clonarea hard disk-ului dvs. vechi pe cel nou.

Este rapid și ușor de făcut. Îl puteți chiar seta să ruleze peste noapte.

Noul dvs. SSD trebuie să fie suficient de mare pentru a prelua totul de pe hard disk-ul dvs. mai vechi. Dacă nu este cel puțin la fel de încăpător, clonarea nu va funcționa.

Pentru a elibera spațiu, puteți șterge fișierele de care nu mai aveți nevoie sau le puteți re-descărca din nou.

Puteți instala, de asemenea, o versiune nouă a Windows-ului pe noul SSD și să folosiți hard disk-ul mai vechi ca spațiu de stocare secundar pentru fișierele dvs., jocuri, filme sau altele. La urma urmei, nu trebuie să aveți totul pe noul dvs. SSD.

Dacă aveți un laptop

Dacă înlocuiți unitatea laptopului cu un nou SSD, întregul proces devine ceva mai dificil, deoarece probabil aveți loc doar pentru o unitate (cu excepția cazului în care laptopul dvs. este dotat cu un slot de rezervă pentru un SSD M.2). Pentru a clona unitatea principală pe noul dvs. SSD, puteți alege un adaptor USB-SATA sau un dock extern. Poți, de asemenea, să folosești soluția ieftină din materialul de mai jos.

Ai un hard disk vechi? Cum să îl foloseşti pe post de hard extern cu 29 de lei

Procesul de clonare va dura în funcție de conexiunea USB și de dimensiunea unității laptopului. Totuși, așteptarea merită. Înlocuirea unui hard disk mecanic mai vechi cu un SSD nou este unul dintre cele mai bune upgrade-uri pe care le puteți oferi laptopului.

Pasul 1: Macrium Reflect (ediție gratuită)

Pentru a incepe transferul, poți să folosești aplicația Macrium Reflect în versiunea gratuită. Când faceți dublu click pe instalare, veți vedea de fapt un ecran care arată mai degrabă ca un instrument de descărcare.

Nu trebuie să schimbați nicio opțiune pe acest ecran. Trebuie doar să faceți click pe butonul „Descărcați” și să urmați toate indicațiile. După ce Macrium Reflect se încarcă și presupunând că noul dvs. SSD este conectat la desktop sau laptop, veți vedea un ecran care arată așa:

Pasul 2: Configurarea clonei

Pentru a începe, trebuie doar să faceți click pe linkul „Clonați acest disc” de sub hard diskul dvs. principal, care ar trebui selectat implicit. În ecranul care apare, faceți click pe  „Selectați un disc pe care să o clonați” și alegeți noul dvs. SSD. Ecranul dvs. ar trebui să arate așa:

S-ar putea să aveți la fel de multe partiții ca în exemplu; s-ar putea să ai mai puține. Indiferent câte aveți, va trebui să le selectați pe toate pentru a le transfera pe noul dvs. SSD, cu „copiați partițiile selectate”.

După ce ați făcut asta, faceți clic pe „Next”.

Pasul 3: Activarea clonei

Veți vedea un ecran care prezintă, într-un mod destul de detaliat, toate operațiunile pe care Macrium Reflect le va face odată ce va începe procesul de clonare.

Puteți revizui aceste setări dacă doriți, iar apoi trebuie să apăsați pe „Finish”, pentru a începe procedura:

Pasul 4: Instalarea noului SSD

Dacă vă înlocuiți hard disk-ul vechi cu noul dvs. SSD, deconectați hard disk-ul vechi de pe desktop sau laptop (probabil un cablu SATA și de alimentare) și conectați-vă noul dvs. SSD în locul unității vechi.

Nu trebuie să reglați nimic altceva în BIOS-ul sistemului dvs. Ar trebui să porniți direct partiția Windows principală pe noul dvs. SSD.

Dacă vă păstrați vechiul hard disk, reconectați-l la un alt port SATA din sistemul desktop.

Asigurați-vă că computerul nu îl pornește din greșeală în locul noului dvs. SSD. Dacă porniți pe vechiul dvs. hard disk în locul celui nou, va trebui să schimbați comanda de bootare a sistemului în BIOS .

După ce computerul pornește cu noul dvs. SSD, intrați în Start și apăsați pe Disk Management, găsiți hard disk-ul vechi, faceți click dreapta pe diferitele partiții și selectați „Șterge volumul” pentru fiecare. Acest lucru vă va permite să ștergeți vechile volume și să folosiți hardul vechi ca mediu de stocare de date.

Pasul 5: Verificare SSD corectă

Pentru a confirma că Windows 10 recunoaște corect noul dvs. SSD și îndeplinește în mod regulat toate funcțiile corecte de TRIM , faceți click pe butonul Start, tastați „Defragment” și selectați prima opțiune: „Defragmentare și optimizare drivere”.

În ecranul care apare, Windows ar trebui să rețineți că unitatea dvs. C: \ principală este într-adevăr noul SSD: