Cum faci laptopul mai rapid. 9 măsuri simple și utile

Data: 5/11/2020 | Autor: .

Trecem printr-o perioadă în care curățenia generală este la ordinea zilei. Dincolo de datul cu mopul și spălatul pe mâini, dacă tot stai mai mult pe acasă și folosești din plin laptopul/PC-ul, n-ar strica să îți cureți și calculatorul, atât fizic cât și virtual, astfel încăt să meargă mai repede.

1.Primul lucru este să iei o cârpă moale și un spray antibacterian și să ștergi cu atenție tastatura, mouse-ul și ecranul. Nu folosi apă și nici spirt. Pot ajunge în circuite și să îți distrugi astfel telefonul. Cel mai bine este este să puverizezi pe cârpa moale și apoi să ștergi gadgetul.

2.Asemenea unei camere dezordonate si aglomerate, hard disk-ul sau SSD-ul laptopului tau se poate umple de fisiere nefolositoare, ce ii incetinesc viteza. Atunci cand navighezi pe Web si descarci diverse fisiere, aceastea sunt stocate automat in folderul ”Downloads”, putand fi sterse numai manual. De cele mai multe ori, folderul contine fisiere temporare, acestea nefiind vitale pentru buna functionare a laptopului.

3.Goleste cosul de gunoi. Poate parea bizar, insa multă lumen nu îşi goleşte Recycle Bin. Astfel, este necesar ca la interval de cateva zile sa te ocupi de ”curatenia” calculatorului.

Imagini pentru recycle bin windows 10

4.Foloseşte aplicaţia disk clean-up din Windows. O cauti din search, bifezi toate casutele si ii dai OK. O sa îţi cureţe eficient de la Recycle Bin la temporale etc. Ar trebui ca săptămânal să îi dai o curăţare pentru a elimina fişierele nefolositoare.

5.Dezinstaleaza aplicatiile pe care nu le folosesti. Tehnologia avanseaza, iar laptopurile se innoiesc continuu. De aceea trebuie sa iti verifici aplicatiile, programele instalate, dar si spatiul pe care acestea le ocupa in memoria laptopului si sa le inlocuiesti cu altele noi.

6.Muta fisierele mari pe Hard Disk-uri/SSD-uri externe. In cazul in care ai un Hard Disk/SSD extern, poti sa iti stochezi pe el filmele, muzica si cartile in varianta electronica. Astfel, eliberezi foarte mult spatiu din memoria utila.

7.Verifica fisierele mari. Uneori, erorile de program produc fisiere mari si nefolositoare. Aceste fisiere pot trece neobservate, insa este indicat sa le elimini folosind programe precum DaisyDisk sau Grandperspective, care iti vor arata marimea fiecarui fisier.

8.Verifica driverele pentru eventuale erori. Nu in ultimul rand, verifica driverele si asigura-te ca acestea nu necesita formatare. Daca exista erori la nivelul driverelor, acestea vor calcula gresit capacitatea de stocare si spatiul ramas liber, fiind necesara reinstalarea sistemului.

9. Folosește aplicația de defragmentare. Pentru hard-disk-uri, când defragmentezi o partiție, Windows rearanjează fișierele stocate pe disc astfel încât să ocupe spații învecinate pe disc. Asta crește viteza de accesare a fișierelor minimizând timpul necesar pentru citirea și scrierea fișierelor pe disc, maximizând astfel lățimea de bandă necesară transferurilor de date. De asemenea, defragmentarea poate îmbunătăți și viteza de pornire a sistemului. Pentru SSD-uri (solid state drive), Optimizare unități folosește o tehnică denumită TRIM. În timp ce scopul defragmentării este mărirea vitezei de citire a informației de pe disc, TRIM ajută în principal la prelungirea duratei de viață pentru SSD.