Cum faci Windows 10 mai rapid. Câteva trucuri simple și ușor de folosit!

Data: 14/07/2021 | Autor: .

Dacă vedeți că sistemul vostru de operare  Windows 10 se mișcă tot mai greu, că durează o veșnicie să deschizi programele și calculatorul se încălzește tot mai tare când rulează aplicațiile, ar cam trebui să luați măsuri. GadgetReport.ro vă prezintă câteva trucuri simple care vor face Windows 10 mai rapid.

Windows 10 este un sistem de operare eficient, dar care, folosit intens și neîntreținut la timp, poate deveni un adevărat coșmar. De la temporale, la viruși și programe ascunse, toate acestea pot încetini viteza sistemului de operare foarte mult.

Windows

Ce-i de făcut? Cum faci Windows 10 mai rapid?

O primă măsură esențială este să reporniți Windows-ul. Chiar dacă vi se pare o banalitate, există mulți utilizatori care țin laptopurile in standby și nu le repornesc practic niciodată, fapt care atrage după sine probleme în funcționarea sistemului de operare.

Prin restartarea calculatorului veți opri, practice, toate procesele care rulează în fundal. Vă recomandăm să faceți o repornire completă cel puțin o dată pe zi, dacă este posibil.

Bineînțeles că înainte de a reporni calculatorul, asigurați-vă că închideți toate programele care rulează și salvați orice activitate deschisă.

Actualizați periodic Windows 10

Actualizările constante ar putea părea o corvoadă, însă sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului de operare. Aceste actualizări remediază erorile și problemele obișnuite care ar putea determina încetinirea calculatorului. Iată cum să verificați dacă există o actualizare Windows 10:

 1. Deschideți Setări. Puteți găsi cu ușurință Setări utilizând bara de căutare din colțul din stânga al ecranului.

  Selectați Actualizare și securitate. Din meniul Setări localizați submeniul Actualizare și Securitate. Există o bară de căutare în partea de sus a ferestrei dacă aveți probleme cu localizarea acestuia.

  3. Faceți click pe Verificare actualizări. În partea de sus a submeniului Actualizare și securitate, dispozitivul vă va spune dacă există actualizări. Asigurați-vă că ați salvat în prealabil toate activitățile și fiți pregătiți ca procesul să dureze cel puțin 10 minute.

 

Verificați programele care pornesc automat!

Vă porniți calculatorul și constatați că mai multe programe pornesc automat? Acest proces consumă foarte multe din resursele sistemului.

Pentru a accelera pornirea Windows 10, este bine să aveți setate doar programe esențiale ca aplicații de pornire. Iată cum să dezactivați aplicațiile de pornire:

 1. Apăsați Ctrl + Alt + Del. Apăsați simultan tastele Ctrl + Alt + Del de pe tastatură pentru a afișa un ecran albastru, cu mai multe opțiuni.

  2. Selectați Task Manager și navigați la fila Start-up. Din ecran selectați Task Manager, apoi mergeți la Start-up, care se află pe bara de navigare de sus.

  3. Dezactivați orice programe neesențiale. Din fila Start-up, puteți vedea valoarea „Start-up impact” pentru fiecare program. Orice program etichetat ca „High” poate încetini sistemul.

Dacă nu este esențial, faceți click dreapta și alegeți dezactivare. Aceasta nu va elimina programul de pe calculator, ci doar îl va opri din deschiderea automată de fiecare dată când îl porniți

 

Curățați-vă discul (HDD/SSD)

Windows 10 are un program foarte eficient de curățare a sistemului. Acest lucru vă permite să ștergeți fișierele temporare care s-au acumulat. În esență, de fiecare dată când intrați pe internet, descărcați automat tot felul de fișiere și, cu timpul, dacă nu le ștergeți, acestea îngreunează funcționarea calculatorului.

Iată ce trebuie să faceți pentru a vă curăța discul:

1. Căutați ,,Clean Disk’’. Folosind bara de căutare din colțul din stânga al ecranului, localizați ,,Clean Disk’’.
2. Selectați unitatea pe care doriți să o curățați. Dacă aveți mai multe unități pe laptop/pc, atunci veți fi întrebat pe care doriți să îl curățați în mod specific.

 1. Eliminați fișierele inutile. Instrumentul Clean Disk vă va oferi o alegere a fișierelor pe care să le eliminați. Pur și simplu marcați-le pe cele de care doriți să scăpați și apoi apăsați „curățați fișierele de sistem” pentru a începe procesul de eliminare.

În același timp, verificați și folderul „descărcări/download”, pentru programele, filmele, fotografiile etc. pe care le-ați descărcat și nu mai aveți nevoie de ele.

 

Dezinstalați software-ul de care nu aveți nevoie

Multe PC-uri vin cu o varietate de software-uri preinstalate. Aceste programe, deseori inutile, sunt denumite „bloatware”, iar faptul că le aveți pe calculator poate duce la încetinirea acestuia. Iată cum puteți dezinstala software-ul inutil:

 1. Deschideți Panoul de control (Control Panel). Cel mai simplu mod de a-l deschide este să îl căutați prin bara de căutare din colțul din stânga.

  2. Selectați Programe și caracteristici. Odată ajuns în panoul de control, trebuie să localizați submeniul Programe și caracteristici.

 2. Dezinstalați programele inutile. Fereastra Programs and Features vă va oferi o listă a tuturor programelor instalate în prezent pe dispozitivul dvs. Faceți click dreapta pe orice program pe care l-ați considerat că nu este necesar și selectați Dezinstalare. Este posibil ca Windows să solicite permisiunea pentru a efectua această sarcină, deci asigurați-vă că aveți drepturi de administrator.

Dezactivați efectele

Windows 10 oferă o mulțime de efecte vizuale interesante, cum ar fi efectele de transparență și animațiile. Sigur, acestea arată destul de bine, dar de fapt pot folosi multe dintre resursele calculatorului dvs.

Iată cum să dezactivați efectele:

 1. Apăsați Windows + X. Apăsați tasta Windows și X împreună pentru a afișa un meniu în partea stângă a ecranului.

  2. Selectați Sistem. Din acest meniu, selectați opțiunea Sistem care se află în jumătatea superioară a listei.

  3. Derulați în jos la Setări avansate de sistem. Din fereastra care apare după ce selectați Sistem, derulați în jos dreapta până în partea de jos și veți vedea o opțiune etichetată „Setări avansate de sistem”. Apasă-l.

 2. Deschideți Setări de performanță și dezactivați Efectele vizuale. Din „Setări avansate de sistem” va apărea o filă numită „Setări de performanță”. Acolo veți vedea o filă „Efecte vizuale” în care puteți debifa orice efecte pe care doriți să le dezactivați.

 

Rulați întreținerea sistemului

O altă caracteristică integrată a Windows 10 este capacitatea de a rula întreținerea de rutină a sistemului. Aceasta permite scanarea automata de actualizări și verificarea existenței malware-urilor sau virușilor.

Iată cum să activați întreținerea sistemului.

 1. Deschideți Panoul de control (control panel). Folosind bara de căutare de pe bara de instrumente de pe desktop, găsiți Panoul de control.

  2. Selectați Securitate și întreținere. Din Panoul de control, selectați Securitate și întreținere din lista de opțiuni. Faceți click pe Start Maintenance. Odată ajuns în fereastra Securitate și întreținere, veți putea porni întreținerea, care se află în fila Întreținere. Aceasta va începe o verificare amănunțită a sistemului dvs. și vă va raporta constatările. Rețineți că acest lucru poate dura ceva timp și vă recomandăm să salvați orice fișier de care aveți nevoie înainte de a face acest lucru.

Cum faci un stick USB bootabil cu Windows 11

Prima versiune Windows 11, lansată oficial pentru testeri