Cum îți pregătești aparatul de aer condiționat pentru încălzirea vremii

Data: 10/04/2020 | Autor: .

Dacă aparatul de aer condiționat a stat închis întreaga iarnă, iar acum vă gândiți că va veni cât de curând momentul în care veți avea nevoie de el, pe fondul încălzirii accentuate a vremii, înainte de a-l porni nu uitați să-i faceți o nouă revizie. Igienizarea este esențială pentru o funcționare optimă și eliminarea bacteriilor ce pot declanșa alergii și îmbolnăviri, relatează GadgetReport.ro

Pentru că au stat închise în ultimele luni, aparatele de aer condiționat au acumulat praf,  impurități și microbi care se vor răspândi rapid în locuință la prima repornire.

„Igienizarea aparatului de aer condiționat este una dintre cele mai importante operațiuni de service în această perioadă, pentru că astfel ne asigurăm că protejăm sănătatea întregii familii. Riscurile de îmbolnăvire cresc cu fiecare an în care uităm sau amânăm să facem revizia periodică a aerului condiționat”, spun experții.

Igienizarea aparatelor de aer condiționat trebuie să se facă de două ori pe an (primăvara și toamna), atât pentru a ne proteja sănătatea, cât și pentru a prelungi durata de viață a produsului.

5 motive pentru care aparatul de aer condiționat are nevoie de revizie:

 

  • Filtrele de aer sunt vechi

Ați avut grijă să mențineți filtrul de aer curat pe perioada iernii, însă odată cu încălzirea vremii, simpla curățare a acestuia nu mai e suficientă. Pentru o performanță mai bună, luați în calcul să înlocuiți filtrele vechi, dar aveți grijă să le cumpărați pe cele care se potrivesc aparatului de aer condiționat instalat în locuință.

  • Aparatul de aer condiționat e mai vechi de 10 ani

Dacă aparatul de aer condiționat este foarte vechi și nu mai funcționează la capacitatea maximă, cereți o expertiză din partea unui service autorizat. Tehnicianul poate constata că echipamentul trebuie înlocuit. Deși înlocuirea poate fi costisitoare, un model nou și mai eficient din punct de vedere energetic vă poate reduce factura anuală de electricitate cu 20-40%.

  • Miros neplăcut în timpul utilizării
    Murdăria care se depune în tăvița de condens trebuie curățată permanent. Apa din tăviță, stocată pe o perioadă mai mare de timp, duce la apariția mirosurilor neplăcute în încăpere și a culturilor de microorganisme nocive sănătății.

 

  • Performanță redusă
    Un condensator încărcat poate afecta funcționarea întregului echipament. De asemenea, dacă nu este curățat periodic, furtunul de eliminare a condensului se poate înfunda și cauza curgerea apei din unitatea internă.

 

  • Unitatea exterioară are nevoie de un tratament estetic

Verificați unitatea exterioară, astfel încât fluxul de aer să nu fie obstrucționat de crengi, plante cățărătoare sau alte elemente care pot afecta funcționarea optimă a aparatului. Nu uitați să o ștergeți de praf din când în când.

Indiferent de aparatul de aer condiționat folosit, dacă sunt respectate aceste minime reguli de întreținere, durata de viață a echipamentelor va fi mult prelungită.