Cum sa alegi un telefon! La ce trebuie să fii atent când îl cumperi

Data: 16/05/2016 | Autor: .

Cum sa alegi un telefon! La ce trebuie să fii atent când îl cumperi

Dacă vrei să îţi schimbi smartphone-ul şi nu ştii cum sa alegi un telefon nou, care sunt criteriile care contează şi cum să alegi cea mai bună ofertă dintre zecile de gadgeturi de pe piaţă, ţi-am pregătit câteva sugestii care te pot ajuta să faci o selecţie optimă, pe măsura aşteptărilor tale.

Cum sa alegi un telefon! Vezi sfaturile de mai jos

Care este dimensiunea ideala a smartphone-ului? Un ecran mai mic presupune și un design compact, insa daca vrei să foloseşti telefonul pentru a urmari diverse clipuri video sau pentru a va juca, atunci este indicat sa alegeți un model mai mare, de minim 5 inchi.

Dacă te întrebi cum sa alegi un telefon, gândeşte-te ce sistem de operare vrei să foloseşti. In momentul in care alegi un astfel de gadget, trebuie sa lasi subiectivismul deoparte și sa pui in balanța plusurile și minusurile pe care le are fiecare sistem de operare existent pe piața. Astfel, spre deosebire de iOS și de Windows, sistemul de operare al celor de la Google, Android, este disponibil pe un numar mai mare de terminale, este flexibil și customizabil.

iOS ramane una dintre cele mai intuitive platforme și beneficiaza de una dintre cele mai bune selecții de aplicații și de jocuri, in timp ce dispozitivele Windows, deși au o interfața dinamica, sunt mai sarace in aplicații.

Autonomia bateriei.Cumpără un telefon care are minim 2500 mAh, asta dacă vrei să te ţină toată ziua. Cele mai multe telefoane au între 2500-3000 mAh, aşa că, cu cât este mai mare capacitatea bateriei, cu atât mai bine.

Dacă te întrebi cum sa alegi un telefon, gândeşte-te ce vrei să faci cu el. Ai nevoie de un procesor puternic? In cazul in care vrei ca aplicațiile, jocurile de pe telefon sa se miște repede, ai nevoie de un gadget cu un procesor care sa mearga ca uns.

Asta înseamnă măcar un procesor quad-core la 1,7 Ghz şi 2 GB de RAM. Ideal ar fi să vă îndreptaţi spre telefoanele cu 3/4 GB de RAM, pentru a fi siguri că vor rula în condiţii optime toate aplicaţiile ce vor fi lansate în următorii 2-3 ani.

Cum sa alegi un telefon! La ce trebuie să fii atent când îl cumperi

Dacă te întrebi cum sa alegi un telefon cu cea mai bună cameră, aici ai destule variante. Trebuie să fii atent nu neapărat la numarul de megapixeli pe care il are telefonul, cât la calitatea senzorului de imagine, la stabilizatorul de imagine etc. Alege o cameră de minim 8 MP dacă vrei o imagine decentă. Apple şi Sony au cele mai bune camere însă şi Samsung, de la generaţia S5 încoace, are camere foto&video excelente.

Cât de importantă este marca? Aici este la latitudinea ta. Sfatul nostru este să alegi întotdeauna telefoanele care au service autorizat. Nu credem că vrei să te trezeşti că ai scăpat un telefon din mână şi nu există pe piaţă piese pentru reparaţie. Un smartphone care are în spate o reţea de service-uri autorizate este cel mai indicat.

Preţul reflectă calitatea? Este un aspect care contează, însă nu întotdeauna. De pe piaţa chineză vin tot mai multe telefoane care au un raport preţ-calitate excelent. La 1000 de lei poţi cumpăra un telefon chinezesc cu specificaţii de flagship însă gândeşte-te la nefericita situaţie în care ar trebui să îi schimbi ecranul spart. S-ar putea să nu găseşti piese pentru el.

Cum sa alegi un telefon! Vezi şi sfaturile de mai jos

Dacă vrei un telefon de ultimă generaţie, nu îl cumpăra imediat după lansare. Aşteaptă măcar 5 luni şi vei vedea că preţul scade cu minim 30%. În plus, în perioadele de sărbători, de la Black Friday la Crăciun şi Anul Nou, telefoanele vin la promoţii însoţite de tot felul de facilităţi.

Sfatul nostru este să nu cumperi cele mai ieftine telefoane. Dacă ai bani, cumpără un flagship, dacă nu, alege un telefon mediu, care să aibă măcar un procesor quad-core la 1,7 Ghz şi 2 GB de RAM.

Testează înainte să cumperi! Nu cumpăra un telefon doar pentru simplul motiv că este la promoţie. Mergi în magazine, testează produsul, fă poze şi abia apoi cumpără-l, dacă îţi place. Sunt multe telefoane care din specificaţii arată excelent, însă experienţa de utilizare este dezastruoasă.

Cum sa alegi un telefon? Nu cumpăra decât produse sigilate! Este esenţial să nu te laşi cucerit de un discount pentru produsele “resigilate”. Cele mai multe au fost prezentate în showroom-uri şi au stat deschise non-stop, fiind testate de sute de persoane.

Cumpără numai produse cu garanţie! Orice telefon vândut pe piaţa românească trebuie să aibă 2 ani de garanţie, timp în care orice reparaţie este realizată gratuit. De aceea este bine să păstrezi toate actele (factura, garanţie, bon).

O statistică recentă arată că românii iși schimba smartphone-ul o data la doi ani. In medie, romanii aloca circa 1.000 de lei pentru un smartphone la liber și 800 de lei pentru o tableta.

Ştirea despre cum sa alegi un telefon a apărut în premieră pe GadgetReport.ro