Cum să faci curăţenie în laptop sau PC. O să meargă mai bine

Data: 8/07/2019 | Autor: .

Îţi merge PC-ul sau laptopul din ce în ce mai greu? Se blochează în aplicaţii, îi ia minute în şir până să deschidă email-ul, o pagină de internet? Cel mai probabil, hard disk-ul sau SSD-ul s-a umplut de fişiere nefolositoare, care îi încetinesc viteza. Ce trebuie să faci, află din materialul realizat de GadgetReport.ro

1. Goleste folderul „Downloads”
Atunci cand navighezi pe Web si descarci diverse fisiere, aceastea sunt stocate automat in folderul ”Downloads”, putand fi sterse numai manual. De cele mai multe ori, folderul contine fisiere temporare, acestea nefiind vitale pentru buna functionare a laptopului.

2. Goleste cosul de gunoi
Poate parea bizar, insa multă lumen nu îşi goleşte Recycle Bin. Astfel, este necesar ca la interval de cateva zile sa te ocupi de ”curatenia” calculatorului.

3. Foloseşte aplicaţia disk clean-up din Windows
O cauti din search, bifezi toate casutele si ii dai OK. O sa îţi cureţe eficiente de la Recycle Bin la temporale etc. Ar trebui ca săptămânal să îi dai o curăţare pentru a elimina fişierele nefolositoare.

disk-cleanup 43. Dezinstaleaza aplicatiile pe care nu le folosesti
Tehnologia avanseaza, iar laptopurile se innoiesc continuu. De aceea trebuie sa iti verifici aplicatiile, programele instalate, dar si spatiul pe care acestea le ocupa in memoria laptopului si sa le inlocuiesti cu altele noi.

disk-cleanup-14. Muta fisierele mari pe HDD sau pe SSD externe
In cazul in care ai un astfel de gadget, poti sa iti stochezi pe el filmele, muzica si cartile in varianta electronica. Astfel, eliberezi foarte mult spatiu din memoria utila.

5. Verifica fisierele mari
Uneori, erorile de program produc fisiere mari si nefolositoare. Aceste fisiere pot trece neobservate, insa este indicat sa le elimini folosind programe precum DaisyDisk sau Grandperspective, care iti vor arata marimea fiecarui fisier.

disk-cleanup6. Verifica driverele pentru eventuale erori
Nu in ultimul rand, verifica driverele si asigura-te ca acestea nu necesita formatare. Daca exista erori la nivelul driverelor, acestea vor calcula gresit capacitatea de stocare si spatiul ramas liber, fiind necesara reinstalarea sistemului.