De la SF la realitate. A fost lansata prima masina zburatoare

Data: 18/07/2011 | Autor: .

 Administratia pentru Siguranta Transportului pe Autostrazi din SUA a aprobat prima masina zburatoare din lume. Terrafugia Transition este un avion cu doua locuri, ale carui aripi se pliaza in 30 secunde, astfel ca poate circula fara nicio problema si pe drumurile publice.

 

Prototipul poate atinge viteza de 185 de kilometri/ ora in aer si 172 kilometri/ ora atunci cand ruleaza pe carosabil. Automobilul zburator cantareste 440 kg si consuma, in zbor, 18,9 litri de benzina/ora si 6,7 litri/100 km atunci cand functioneaza in regim de automobil.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=aeQL-dUjlOg

 

Pentru a fi pilotata, masina zburatoare necesita numai 20 de ore de antrenament. Prototipul se alimenteaza ca orice masina, de la benzinarie.

Proiectul Terrafugia Transition a fost lansat in 2006 cu o investitie de 14 milioane de dolari, iar in prezent sunt in faza de dezvoltare doua prototipuri. Odata cu aprobarea autoritatilor SUA, automobilul zburator a primit unda verde pentru a trece la productia de serie, cel mai probabil in 2012.

 

Pretul anuntat este unul pe masura – intre 200.000 si 250.000 de dolari. Acesta ar urma insa sa scada pe masura ce va incepe productia si vor fi vandute primele modele.

httpv://www.youtube.com/watch?v=iE2Ij7Rfw1Q