Descoperire incredibilă în Univers. Supercluster-ul Vela, cea mai mare structură din spaţiu

Data: 24/11/2016 | Autor: .

Descoperire incredibilă în Univers. Supercluster-ul Vela, cea mai mare structură din spaţiu

Cercetătorii de la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud, au descoperit cea mai masivă structură din Univers. Este vorba de supercluster-ul Vela, care include între 1000 şi 10.000 de mii de miliarde de stele, relatează GadgetReport.ro

Supercluster-ul Vela se află la peste 800 de milioane de ani lumină departe de Pământ şi se estimează că are o masă mai mare decât Supercluster-ul Shapley, care are 8600 de galaxii şi peste 100 de miliarde de stele şi care se află la 650 de milioane de ani distanţă.

supercluster-ul-vela„Nu ne-a venit să credem când am descoperit o asemenea structură, atât de proeminentă”, a declarat Renée Kraan-Korteweg, astrofizician la Universitatea din Cape Town.

Cercetătorii au realizat descoperirea cu ajutorul telescopului SALT (South African Large Telescope) din Cape Town, iar observaţia a fost confirmată de telescopul AAT (Anglo-Australian Telescope) din Sidney.

„A devenit evident că avem de-a face cu o reţea masivă de galaxii, care se întinde mai departe decât ne aşteptam”, a declarat Michelle Cluver, astrofizician la Universitatea Western Cape.

Universul are dimensiuni inimaginabile

supercluster-ul-vela-2Descoperirea cercetătorilor din Africa de Sud vine la numai câteva luni după ce savanţii de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare anunţau descoperirea celei mai mari structuri din spaţiul extraterestru. Denumită BOSS Great Wall, aceasta este formată din mai multe super-clustere, care conţine 830 de galaxii şi care are o mărime de 10.000 de ori peste cea a Căii Lactee.

The BOSS Great Wall (Marea Poartă sau Marele Zid) se află la 4,5-6,5 miliarde de ani lumină distanţă de Pământ. Întreaga structură de super-clustere este conectată printr-o uriaşă cantitate de gaze, au anunţat experţii citaţi de GadgetReport.ro.

Joshua Sokol, de la New Scientist, a declarat că, pentru a înţelege dimensiunea structurii, Calea Lactee are peste 200 de miliarde de stele, iar Marea Poartă (The BOSS Great Wall) este de 10.000 de ori mai mare. “Dimensiunile acesteia sunt practic infinite, având în vedere standardele după care judecăm în prezent”, a declarat expertul, citat de ScienceAlert.com

Descoperirea unor astfel de structuri îi ajută pe cercetători să înţeleagă modul în care s-a format Universul, după Bing Bang-ul primordial.