Descoperire științifică: Panoul anti-solar vor acumula energie pe întuneric

Data: 4/02/2020 | Autor: .

Descoperire științifică: Panoul anti-solar vor acumula energie pe întunericCercetătorii de la Universitatea din California au dezvoltat un nou tip de panou energetic, anti-solar, care acumulează energia indiferent dacă este zi sau noapte, relatează GadgetReport.ro

Tehnologia energiei solare reprezintă o alternativă optimă și ecologică la cele dăunătoare planetei, precum producția de energie în termocentrală.

Energia solară este folosită, deja, în multe domenii, de la alimentarea locuințelor la încărcarea bateriilor de pe Stația Spațială Internațională.
Panourile solare au însă o limitare destul de mare: nu pot genera energie în întuneric.

Cercetătorii de la Universitatea din California au dezvoltat un nou tip de panou de energie, anti-solar, care acumulează energia indiferent dacă este zi sau noapte.

Într-o lucrare publicată în jurnalul ACS Photonics , cercetătorii au explicat modul în care au construit ceea ce numesc un „panou anti-solar’’, un dispozitiv care folosește o „celulă fotovoltaică nocturnă”

Abstract Image

,,La fel ca în cazul unui panou solar obișnuit care captează transferul de energie de la Soare la Pământ, acest panou anti-solar captează energia care călătorește de pe Pământ în spațiu. Când o parte a Pământului cade în întuneric, aproape întotdeauna devine mai rece. Această căldură, care este doar o altă formă de energie, este radiată în afara suprafeței Pământului și, în cele mai multe cazuri, se pierde. Acest nou tip de panou captează în mod activ această căldură, deoarece încearcă să scape în spațiu și o folosește pentru a genera energie utilizabilă’’, afirmă specialiștii.

Este important de menționat că puterea pe care panourile anti-solare o poate genera, în prezent, reprezintă doar 25% din cea a panourilor solare tradiționale. Tehnologia se află încă în fazele incipiente și urmează a fi eficientizată.