Dupa Wi-Fi, vine Li-Fi. Internetul va fi transmis prin lumina (VIDEO)

Data: 20/02/2014 | Autor: .

Li-fiViitorul apartine tehnologiei Li-Fi, care va transmite semnalul de internet prin intermediul unui fascicol de lumina. Cel putin asta afima un grup de cercetatori, condus de profesorul Harald Haas.

Folosind un corp de iluminat cu leduri, atașat la o conexiune la internet, tehnologia Li-Fi se anunta a fi mult mai rapida si ecologica.

Expertii au construit deja un prototip perfect functionabil care in viitor va fi perfectionat.

Interesant este ca semnalul Li-Wi nu va trece prin pereti, iar reteaua va fi astfel mai sigura impotriva hackerilor fata de Wi-Fi.

Reteaua Li-Fi va transmite date cu viteze de pana la 96 Mbit/s in interiorul cladirilor si pana la 267.6 kbit/s, in lumina zilei. Expertii au reusit sa testeze si o rata de transfer de peste 1,6 Gbp/s, in intuneric deplin.

Principalele avantaje ale tehnologiei Li – Fi este ca poate fi folosita in zone sensibile electromagnetic, cum ar fi avioane, spitale sau centrale nucleare, fara a provoca interferențe.

La capitolul minusuri, expertii noteaza raza mica de acțiune, fiabilitatea scazuta și costurile mai mari de instalare.

Comisia Federala de Comunicații din SUA a avertizat recent ca am putea ramane fara spectru pentru Wi-Fi, acesta fiind foarte aglomerat. Retelele Li-Fi nu vor avea insa nicio limitare, spectrul luminii fiind de 10.000 de ori mai mare decat cel de frecvențe radio.