Expertii anti-hackeri avertizeaza! La ce aplicatii trebuie sa fim atenti in 2014

Data: 16/01/2014 | Autor: .

hackeri-cabluNoile tehnologii, raspandirea rapida a dispozitivelor mobile, a comunicațiilor wireless și creșterea bazei de utilizatori vor deschide noi porți de oportunitate și pentru criminalii cibernetici. Iata cateva dintre cele mai pregnante aspecte care se vor manifesta anul acesta, exemplificate de expertii de la Bitdefender.

• Certificate digitale: Virușii semnați cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, insa in 2014 vor reprezenta principala tendința in industrie. Ne așteptam ca volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achiziționate in scop ilegitim sa creasca foarte mult, iar tendința va continua pe tot parcursul lui 2014, in special in zona gri a software-ului precum aplicațiile de tip adware și spyware.

• Internetul pe dispozitive din ce in ce mai diverse: Pana in 2015 numarul de terminale conectate la internet peste tot in lume va ajunge la 25 de miliarde, iar pana in 2020, se va dubla. Acestea includ dispozitivele de monitorizare a funcțiilor vitale, aparatura medicala, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgența, dispozitivele de uz casnic. Fiecare in parte cu propriile setari de securitate, acestea vor deveni principalula ținta a criminalilor informatici.

• Telefoane mobile și tablete: Androidul are in acest moment aproximativ 70% din piața de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce il face foarte relevant pentru escrocii informatici. Daca punem la socoteala ca terminalele mobile sunt și mijloace de plata (prin sms-uri catre numere cu supra-taxa sau noile plați prin Near Field Communication – NFC) hackerii se vor axa din ce in ce mai mult pe crearea de viruși pentru Android. Folosirea din ce in ce mai frecventa a telefoanelor personale la serviciu și invers le va permite hackerilor sa ținteasca mai bine companiile și utilizatorii individuali.

• Spam-ul prin email este in scadere, dar reclamele adaptate pe rețelele sociale in creștere. Spamul a fost utilizat inca de la inceputurile comunicațiilor electronice și a caștigat tracțiune in era botneților. In timp ce volumul de spam va continua sa fie mare, in 2014 escrocii se vor concentra mai mult asupra rețelelor sociale unde pot ținti mai bine victimele. Atacurile de spam nedirecționat vor fi in continuare utilizate și vor conține documente periculoase care vor instala viruși de tip botnet pe computer.

• Vechile tehnologii, in continuare populare. Intreruperea suportului pentru Windows XP (programata pentru sfarșitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor sa atace utilizatorii sistemului de operare odata ce acesta nu va mai fi intreținut prin actualizari. Vor fi afectați in special cei din mediul de business care utilizeaza Windows XP.
• Accesoriile vestimentare inteligente precum brațarile medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la internet devin din ce in ce mai populare peste tot in lume. Dimensiunile reduse și focusul pe durata de viața a bateriei lasa puțin loc, spre deloc, pentru securitate, ceea ce ar putea sa le aduca in atenția hackerilor in viitorul apropiat, chiar daca nu neaparat in 2014.

• Dispozitive medicale. Intocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce in ce mai interconectate. Capacitațile de comunicații wireless permit doctorilor sa monitorizeze starea de sanatate a pacienților și performanța dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entitați neautorizate sa manipuleze echipamentul și sa provoace chiar moartea pacienților.

• Rețelele sociale: Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, rețelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informații distribuite cu buna știința de utilizatori pe care le pot folosi apoi in atacuri de spear-phishing țintite sau pentru a distribui amenințarile informatice.

• Viruși mai mulți și mai periculoși: Botneții (sau virușii care transforma calculatorul utilizatorului intr-un instrument de atac) inca sunt coloana vertebrala a oricarei operațiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS pana la trimiterea de spam sau acumularea de Bitcoins pe socoteala victimei. Escrocii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victima in componente ale unei rețele de atac. Cei mai mulți dintre botneții mari vor utiliza modele de comunicații peer-to-peer pentru a nu fi blocate, in timp ce cei mai mici vor folosi rețelele sociale pe post de mecanism de comunicare de back-up cu serverele de comanda și control.

• Volumul de viruși va depași 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului virușilor, trasatura prezenta in aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piața neagra.