Back to the future. Ce credeau expertii in 1952 despre anul 2000

Data: 6/03/2012 | Autor: .

Frank-R-Paul-atomic-flying-car-thumb-550xauto-85081

In anul 2000 nu vor mai fi razboaie, vom transforma Luna in a doua noastra casa, vom putea alege sexul copilului si vom trai in prosperitate. Sunt cateva dintre predictiile pe care, in 1952, expertii americani le faceau la Congresul International al Astronautilor de la Londra si la lucrarile American Chemical Society din New York.

Intr-un articol publicat pe 8 februarie 1952 in Delta Democrat-Times, reluat de blogul smitsonianmag, Henry C. Nicholas titra “Pregatitiva: Lumea va urma 50 de ani foarte frumosi de cum incolo!”.

Articolul prezenta 10 dintre minunile pe care le vom trai in anii 2000. Din pacate, doua una singura dintre ele  a devenit realitate. Restul doar in parte. Unele chiar deloc.

NU va mai fi niciun razboi mondial in acest secol

 2000-predictions-01-1-1-1

Este singura predictie care s-a dovedit a fi reala. Am avut razboaie in toate colturile lumii, din Vietnam pana in America de Sud, terorismul a generat atentate ca cel de la World Trade Center, insa, din fericire, nu am mai avut niciun razboi mondial.

 

Bolile vor fi eradicate pana in anul 2000

2000-predictions-02-457x304

Pana in anul 2000, savantii vor gasi leacul tuturor bolilor din lume. Astfel ca, daca vor lumea va muri, o va face la batranete sau din cauza unor accidente tragice. Din pacate, predictia nu s-a adeverit. De la cancer la SIDA, bolile au continuat si continua sa faca milioane de victime.

Calatoriile interplanetare vor fi ceva obisnuit

2000-predictions-03-467x304

O alta predictie total eronata. In anii in care cursa spatiala era in plin avant, se credea ca cucerirea spatiului va fi o problema de timp. Din pacate, am evoluat incet, tot mai incet. Avem o statie spatiala internationala, am umplut cerul de sateliti, Bronson pregateste primul voiaj turistic spatial, insa mai avem mult pana sa ajungem sa calatorim intre stele ca de la Bucuresti la Paris.

 

Pamantul va fi incercuit de statii spatiale

2000-predictions-04

Mai multe luni artificiale vor gravita Pamantul. Ceva de genul «Death Star » din Razboiul Stelelor. Avem in prezent o singura statie spatiala internationala care insa functioneaza exclusiv pentru experiemente stiintifice.

 

Vom avea o baza pe Luna

2000-predictions-05-477x304

Primul pas spre cucerirea spatiului va fi realizarea unei baze pe Luna, satelitul natural al Pamantului. “Pe luna va fi amenajata o baza care va avea rolul, pe langa cel de tranzit spre calatoriile spatiale, sa asigure securitatea Pamantului fata de posibilii invadatori”. Fara comentarii.

Vom  controla procesul nasterii

2000-predictions-06

Savantii din anii 50 estimau ca pana in anii 2000 vom fi capabili sa decidem sexul copilului pe care vrem sa il aducem pe lume. De asemenea, ei preconizau ca familiile si natiunile vor controla natalitatea in asa fel incat sa nu afecteze dezvoltarea umanitatii. Expertii estimau ca in 2000, femeile vor putea sa isi controleze fertilitatea, urmand sa nasca doar atunci cand vor dori si vor fi pregatite pentru asta. Ce avem in prezent? S-au facut pasi sensibili insa anticonceptionalele nu sunt nici pe departe solutia gandita de savantii din anii 50. Iar de controlat sexul copilului, nici pomeneala.

 

Energia solara ne va controla viata

2000-predictions-07

Potrivit expertilor, in anii 2000, lumea isi va procura energia din puterea soarelui. Se estima ca energia nucleara va fi eliminata, iar locul acesteia va fi luat de cea verde, solara. Din pacate, s-au facut destul de putini pasi in acest sens. Energia solara a facut progrese insa mai este mult pana ce vom trece exclusiv pe electricitatea din resurse eco.

 

In anii 2000 vom trai o viata fara griji

2000-predictions-08

Cu energia solara si fara boli, lumea va trai o viata linistita, in care munca nu va mai fi una fizica. Expertii estimau ca pana in 1985 activitatile fizice lucrative vor fi asigurate in totalitate de masini, iar oamenii se vor bucura de o viata adevarata. Fotografia publicata atunci arata cat de fanteziste erau teoriile savantilor.

 

In anii 2000 vom controla Pamantul

2000-predictions-09-539x304

Unul dintre visele savantilor era, in anii 50, sa controleze planeta, cu toate fenomenele sale, de la cutremure la anotimpuri. Mai mult chiar, se credea ca, odata rezolvata problema energie solare, vom putea transforma desertul in campii fertile, iar apa va fi obtinuta din ocean prin desalinizare. Acest proces, de desalinizare, se aplica in prezent, in multe zone ale lumii insa este inca foarte costisitor. Pana sa transformam desertul in gradini va mai dura multa vreme.

 

Pacea va fi asigurata pe Terra

2000-predictions-10

Savantii credeau ca in urmatorii 50 de ani, oamenii vor reusi sa isi rezolve toate diferendele si pacea va fi instaurata definitiv pe planeta. O alta predictie optimista, izvorata din dorinta de a uita cosmarul razboiului mondial. Se vede insa ca oamenii mai au multe de impartit, razboaiele, confruntarile armate, terorismul si atentatele fiind la ordinea zilei.

1 comentariu

  • 07/03/2012, 10:27 Earth hour says : raspunde

    De fapt, dintr-un singur motiv nu s-a realizat nimic din cele de mai sus: BANII (nu ca n-ar fi, ci datorita lacomiei)!!
    Cum sa promovezi energia verde cand poti controla pretul petrolului? Cum sa oferi leacul pentru cancer (care exista, bineinteles) si nu numai, cand boala este o afacere de foarte multe mld. de $ anual? Etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.